Luminița MănescuLuminița Mănescu
24.03.2019

Recitiri: 11 – 17.03.2019

Luni 11.03.2019

De ce poartă omul pedeapsa atâtor dorinţi de care nu are vină?

Când „hotărăști” să trăiești… dublu, sufletul poate „cânta” cu două instrumente? Răspunsurile le (re)găsim în Arhiva „Literatura de azi”.

The Mask of Sanity

Fisurile… măștii! Claudia Moscovici explică de ce, după crize de promiscuitate, consum de droguri, furt și alte depravări, psihopatul se reîntoarce printre cei apropiați lui.

Oameni pe lângă care am trecut – 171

Aici și… dincolo! O imagine a morții surprinsă de către Dinu Lazăr în ochii celor care rămân!

Connaître et décrire l’Autre au Grand Siècle

Relația cu… Celălalt – ca personaj fictiv sau ficțiune – descrisă și în timpurile moderne! Eduard Florin Tudor recomandă volumul L’Autre au XVIIe siècle.

Marți 12.03.2019

Cu gândiri și cu imagini

Plăcerea autoflagelării! Alex. Ștefănescu comentează poemul (din 1876) în care Eminescu pare a-și plânge soarta de poet nerealizat.

Programarea însingurării

Arhitecturi hipnotice de cuvinte sau despre… softul singurătății. Christian Crăciun recomandă versurile Adelinei Pop – adevărate modele de imagini care arată acuitatea unei percepții dureroase a realului.

Filozofia unui pensionar din viitor

File dintr-un jurnal imaginar. Adriana Ungureanu încearcă să se pună în pielea unui pensionar privilegiat: pensie și salariu în același timp, la care se adaugă longevitatea statutului de pensionar!

jumătate din nimic

Iubirea – ca ultimă acrobație lumească „oglindită” în botul unui… pantof lustruit – la rubrica Măscăriciul cuvintelor semnată de Călin Neacșu.

UDMR: Legea învățământului – „genocid cultural” pentru minoritatea maghiară din România

Primele zile din septembrie 1995 au fost marcate de multe evenimente – consemnate atent de Domnița Ștefănescu – privind învățământul minorităților.

Ţara lui Sfarmă-Piatră

Cum te poți îndrăgosti iremediabil de un munte ne spune Ramona Muller, în cadrul rubricii Recomand România.

Miercuri 13.03.2019

Când…

De dincolo de… margini – împreună cu Mariana Rogoz Stratulat – ne lăsăm priviți de Timp scufundându-ne tristețea și îngropându-ne iubirea.

Rezoluţiile mele de 13 martie

Omul este consecvent în prostie? Răutăți de muiere îi dă prilejul Lorenei Lupu să explice de ce s-a hotărât să-și menajeze timpul și nervii.

Soldați și împușcături

O suliță, o mașină militară și… zgomot de împușcături! Ce se poate întâmpla dacă ai memoria prea bună aflăm de la personajul-narator creat de Stelian Țurlea.

Joi 14.03.2019

a.m.r. 365 -2 (arestul)

De pază ruinelor comunismului: lanterna ofițerului de serviciu, gustul metalului topit, ceața – ca un giulgiu călduț, testamentul scris pe genunchi – totul în poemul lui Marcel Vișa

Şi a început şcoala

Un „bucharin” din Rusia! Cât de ciudat îți pot răsari în cap gândurile (mai ales când ai un „bagaj de cunoştinţe” peste nivelul celor de vârsta ta) aflăm de la Vitali, personajul creat de Adrian Sângeorzan.

Remake – pian în mijlocul cîmpiei

Uneori suntem nevoiți să ne trezim cu adevărat din vis și să nu putem explica ce înseamnă… „acel” loc. Leonard Oprea re-deschide meditația spre noi universuri de întrebări și răspunsuri asupra condiției umane.

Vineri 15.03.2019

Poveste

Flori pe un mormânt sau despre urâțenia singurătății! Din oglinzile Cameliei Radulian ajunge până la noi tristețea unor amintiri…

Conversația

A scrie este ca și cum te-ai îndrăgosti, fiecare om are un Km 0 al ființei. Carmen Sorescu ne convinge că suntem atrași de ireal și irațional atât de mult, încât acceptăm cărțile ca fiind cele mai frumoase daruri.

Omul cel bun din Seciuan”

Un spectacol-parabolă, de confruntare cu noi înșine! Teodora Stanciu ne invită să o ascultăm pe Andreea Nanu, analizând această amară „poveste” scrisă de Bertolt Brecht, în regia lui Andrei Șerban.

Cartea săptămânii: Cum am împuşcat un elefant

A trăi prin vocație! Revista Literatura de azi (re)aduce pe masa cititorilor acest volum de eseuri prin care se oferă o imagine de ansamblu asupra vieții și creației lui George Orwell.

Sâmbătă 16.03.2019

Şi el „învia” irezistibil în imaginația mea

Noroc sau ghinion? Valeriu Cristea evocă una dintre impresiile puternice ale copilăriei sale – o descoperire arheologică întâmplătoare la care a fost martor: mormântul unui soldat roman!

Vise

Speranța! Dacă am avea o pereche de aripi, moartea – rămasă împietrită pe acoperiș – nu ar putea să mai… „exerseze” – acesta este mesajul lui Carmen Firan.

Câte ceva despre paternitate

Când putem să vorbim despre paternitate? Dar despre tradiție și inovație? Nicolae Roșianu scrie despre relativa instabilitate a operei folclorice, răspunzând și la aceste întrebări.

Nici o vietate nu se uita la ea, aşa era de urâtă!

Poți să-ți găsești norocul? Răspunsul îl găsim în Copilăria noastră unde, prin fragmentul de poveste selectat de Odilia Roșianu, ne (re)amintim, retrăim și încercăm (din nou!) să înțelegem tristețea „personajului” lui H.Chr. Andersen de a fi… altfel decât restul lumii.

Duminică 17.03.2019

Iar pe tine, pur și simplu, te mănânc.”

Cum a devenit Mircea Eliade o… temută glorie lusitană și multe alte informații inedite aflăm dintr-o scrisoare de dragoste mai… aparte, trimisă către Petre Țuțea, în 26 decembrie 1941. Textul a fost ales de Odilia Roșianu.

50 de ani de carieră

Omagiu! Gabriela Pop ne invită o să ascultăm pe Emma Kirkby interpretând una dintre cele mai cunoscute arii din creația lui Vivaldi: „Nulla in mundo pax sincera”.

Plecarea domnului Curcă

Portretul! Despre o pisică, un plic de piper, un rucsac cu sârme și o viață care plânge în fața blocului povestește Cristina Crețu.

De la Esculap la doctor Apple

Medicina – în avangarda cercetării științifice! Dan Romașcanu este de părere că pericolele aplicării pripite a tehnologiilor avansate există în orice domeniu, dar ele sunt mult mai evidente în cazul ingineriei genetice și a tratamentelor medicale, fiind la mijloc viețile și sănătatea oamenilor.

Recitiri: 04 – 10.03.2019

Lectura și, mai ales, re-lectura – oportunități pentru o mai bună cunoaștere! La rubrica Literatura de azi 7/7, Luminița Mănescu vă sugerează (re)apropierea de textele esențiale ale săptămânii abia încheiate.

(sursa foto: tes.com)