Luminița MănescuLuminița Mănescu
28.07.2019

Recitiri: 15 – 21.07.2019

Luni 15.07.2019

Cum se sfârșește o dragoste?

Dacă orice dragoste este trăită ca fiind unică, atunci de ce toate „eșecurile” din dragoste seamănă? Vom găsi răspunsul citind „Fragmente dintr-un discurs îndrăgostit” de Roland Barthes, selectate de Odilia Roșianu.

Don’t stay with a psychopath

 Un psihopat este suma acțiunilor sale! Claudia Moscovici concluzionează că părinții psihopaților, dacă doresc să rămână părinți iubitori, dar și să-și mențină integritatea ca indivizi, sunt obligați să iubească și să-și plângă copilul pe care l-au pierdut, condamnând totodată omul pe care l-au „făcut”.

La Renaissance honorée

O carte renumită din Renaștere! Eduard Florin Tudor recomandă studiul lui Robert Aulotte – prin care autorul își invită cititorii într-o călătorie a… îmbogățirii culturale.

Oameni pe lângă care am trecut – 189

Trei generații sau despre neputința de a evada din propria tristețe. O altă poveste alb-negru creată de Dinu Lazăr.

Marți 16.07.2019

Stigmatizare

O ședință de UTC „deschisă” (în amfiteatrul „Odobescu”), cu securistul la prezidiu! Cititorii de o anumită vârstă retrăiesc împreună cu  Alex. Ștefănescu hărțuiala metodică, insistentă, epuizantă iar cei mai tineri înțeleg ce înseamnă să fii într-o… dispută cu Securitatea.

în amoarte cu mine

Suferind de sedentarism de iubire, dar cu șapte inimi în pieptul de aramă, puteți avea sentimentele încă suple! Din poemul lui Călin Neacșu ajunge respirația sacadată a „lumei” care sugrumă… bleu discret.

A murit Corneliu Coposu!

Reacții tranșante, atacuri violente și nedrepte, dar și un sincer omagiu adus seniorului! Consemnând evenimentele de la jumătatea lunii noiembrie 1995, Domnița Ștefănescu reamintește cititorilor la ce recurg unii lideri din dorința de  a-și face campanie electorală…

Se aud vuind singurătăţile

Răscolitoare clipe – introspecție și provocare! Cu Ramona Muller urmărim PG (punctul galben) spre unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni.

Miercuri 17.07.2019

Calea dintre vii

Elegia sufletului-psalm! În mansarda timpului, imaginată de Mariana Rogoz Stratulat, coborâți din pagini, vă scrieți dorințele pe geam și priviți trenul oprit chiar la peronul speranțelor deșarte.

Cum te dă peste cap un sărut

Dacă vrei să fii actor trebuie să transmiți „ceva”, iar „spectatorul” să simtă mai mult decât ce spun „vorbele”! Îndrăgostit și cuprins de neliniște, protagonistul creat de Stelian Țurlea se străduiește să nu se lase dus de… valul amețitor.

Augustin Buzura – o conștiință literară și civică

O sesiune omagială – Ars longa, vita brevis! Prezent în Aula Academiei, Flaviu George Predescu oferă cititorilor câteva idei esențiale din luările de cuvânt – rostite ca omagiu pentru un „scriitor ardelean”, Augustin Buzura.

Joi 18.07.2019

Nimic bun nu se întâmplă

Veșnicia avea să fie redefinită: de la turnul (care fumega tot mai tare) până la bărbatul (care căzuse din cer). Vitali va constata că, în acea zi de septembrie, când toată lumea privea în sus cu mâna streaşină la ochi, femeile elegante din Manhattan întârziaseră de fapt, la întâlnirea cu moartea… Totul în fragmentul de roman semnat de Adrian Sângeorzan.

urna

Între țipătul… lișiței și sufletul… zilei! Ce se poate vedea și ce se poate auzi de… dincolo puteți afla citind selfie-ul semnat de Marcel Vișa.

Moarte și viață

Uneori căutăm cu disperare pretutindeni, deși ceea ce căutăm se află doar la o… bătaie de săgeată! Leonard Oprea re-deschide meditația spre noi universuri de întrebări și răspunsuri asupra condiției umane.

Aventura

Drama ostracizării! Despre funcționarii de la Adopții și fata care provine dintr-o familie de… români neaoși – un nou text semnat de         Angi Cristea.

Vineri 19.07.2019

Psyche: Viață, respirație…

În căutarea… sufletului! Carmen Sorescu concluzionează că ar trebui să ne recalculăm timpul, anii, vârsta, după un alt model, în funcție de un mic amănunt: sufletul.

(În) vers de umbră de gutui

Doar un gând… neatins. Din oglinzile Cameliei Radulian zorile dau buzna, iarba dă-n verde iar femeile urcă dealul cu o foame tristă de pământ săpat.

Cartea săptămânii: Albastrul dintre cer şi ape

Vocile narative – între dragoste și supraviețuire, descoperite în Cartea săptămânii, semnată de  Susan Abulhawa.

Între oameni și cetate

A sta de taină într-o… lumină orbitoare! Ioana Dana Oniciuc readuce în prim-plan o existență pestriţă, în care se amestecă lumile dispărute sau pe cale de dispariţie, cu cele noi, lumi de toate culorile, pe scurt, lumea toată.

Sâmbătă 20.07.2019

De ce or fi ținut părinții să mă dea la pian?

După o proaspătă dezamăgire sentimentală, simțindu-se un nechemat,  un impostor, Valeriu Cristea „explică” de ce nu-i plăceau nici orele, nici profesoara de pian, dar era atras în mod deosebit de apartamentul nemțoaicei.

De sus

Bând… lumină! Din poemul lui Carmen Firan puteți afla ce ar trebui făcut pentru a fi posibilă o întoarcere din leşinul fericit.

Nu există negustori care să vândă prieteni

Uneori este nevoie să fii „atenționat” că ai devenit răspunzător de trandafirul tău! Odilia Roșianu vă invită în „copilăria noastră”, prin readucerea în atenție a unui minunat fragment din  „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.

„Din popor în carte” și apoi, invers, „din carte în popor”

Revitalizarea tradiției! Nicolae Roșianu analizează importanța colecțiile de folclor care constituie o nouă modalitate de conservare a operelor create de popor.

Duminică 21.07.2019

Îşi amintea de ea însăşi?

Unul din doi trebuie să creadă în dragoste! Odilia Roșianu a selectat pentru rubrica Literatură un fragment din romanul (care a fost și ecranizat) „Clar de femeie”, al lui Romain Gary.

Aceste rânduri sunt pentru mama

Tristețea ultimilor 20 de ani! Cristina Crețu își amintește, emoționându-ne până la lacrimi, de ce mama a văzut marea doar prin ochii copilei sale…

De cinci ori Matilda

Un val de uitare și ignoranță! Dan Romașcanu constată, din păcate, că efectul Matilda încă acționează…

Cea mai nobilă viziune

Frescele lui Giotto, coregraful Léonide Massine și Ballet Russe de Monte Carlo! Gabriela Pop vă propune spre audiție două părți dintr-o legendă dansantă de Paul Hindemith.

Recitiri: 8–14.07.2019

Cele mai interesante titluri din domeniul literaturii, criticii, ştiinţei, educaţiei sau economiei sunt aduse laolaltă de Luminița Mănescu – la rubrica Literatura de azi 7/7.

(sursa foto: electricliterature.com/11-great-seaside-novels/)