Luni 18.03.2019
Cititorii pot regăsi la rubrica Din Arhiva Literatura de azi un text publicat în „Moftul român”,din 6 mai 1901, în care este ușor de recunoscut stilul tăios al lui I.L.Caragiale.
La mulţi şi buni ani! pentru Horia-Roman Patapievici
Cine doreşte să aibă drepturi, trebuie să-și asume îndatoriri! O selecție din textele celui serbat pe 18 martie.
Jocul de-a șoarecele și pisica! Claudia Moscovici demonstrează că psihopatul poate fi extrem de convingător și că fiecare dintre noi ar trebui să știm să recunoaștem primele… semne.
Discours de l’autre. Le chemin de l’opposition linguistique
Printre preocupările specialiștilor – fericirea… conversațională! Eduard Florin Tudor prezintă cartea semnată de Sybille Sauerwein Spinola care, în cele trei părți (fiecare cu capitole și subcapitole), se concentrează asupra prezenței Celuilalt în discurs prin întrebări adevărate sau false și în situații conflictuale.
Oameni pe lângă care am trecut – 172
Doar visul – ca iluzie a îndestulării sau o amintire care doare: Lena Constante – o victimă a comunismului – sub privirile lui Dinu Lazăr.
Marți 19.03.2019
Noi amândoi avem același dascăl
Un refren-dicton (latin) – ca un verdict al instanței supreme! Alex. Ștefănescu comentează „vers cu vers” poemul eminescian unde poetul invocă deosebirea dintre sufletul său și cel al personajului căruia i se adresează (probabil Mite Kremnitz).
Uitarea și rănile veșnice! Călin Neacșu scrie despre adularea rănilor pironite de amor divin.
Câțiva stejari seculari, o icoană învăluită în mister și o Mănăstire (Dintr-un lemn!) – totul în cadrul rubricii Recomand România, semnată astăzi de Odilia Roșianu.
Cine a făcut cel mai mult pentru modernitatea autentică a literaturii noastre aflăm din recomandarea pe care Christian Crăciun o face cărții lui Dan Gulea (un istoric literar meșter în a da viață comorilor descoperite în arhive și biblioteci).
Noua eră a campaniilor electorale
Promisiuni electorale și apariții politice în forme nemaivăzute și nemaiauzite! Pentru că foarte curând va începe campania electorală Adriana Ungureanu ne pune în temă cu… ideile lui Andrew Yang și Zoltan Istvan.
Parlamentar al PUNR: Corneliu Coposu „instigă”!
Reconcilieri, moțiuni simple, conferințe de presă, invitați speciali! În prima jumătate a lunii septembrie 1995 se desfășoară multe evenimente importante pentru democrația din România – consemnate pentru istorie de către Domnița Ștefănescu.
Miercuri 20.03.2019
Scrisul înseamnă construcție, consecvență, disciplină, dar și spontaneitate! Flaviu George Predescu împărtășește cu noi singura sa nefericire: aceea de a nu putea – uneori, din diverse motive – să scrie!
Stropul necesar de magie! Lorena Lupu mărturisește cititorilor săi cum a descoperit farmecul diversității, simțind totodată cât este de specială.
Tristețe! De la fereastra… încărunțită prea devreme, împreună cu Mariana Rogoz Stratulat, ne privim propriile singurătăți și strivim în palme răsărituri…
Fluturând cu sârg stegulețele! Personajul-narator din romanul lui Stelian Țurlea nu înțelege de ce tovarășul propagandist de la oraș le permite chiar elevilor care nu erau pionieri să participe la defilare!
Joi 21.03.2019
De dragoste! Timpul – ca o smoală încinsă, sunetele orașului noaptea, cafeaua, muzica de jazz și cada… aproape plină – totul în poemul lui Marcel Vișa.
După… pauză! Ce se întâmplă când îți dai seama că nu pricepi nimic, dar fețele încântate și aplauzele celorlalți te fac să nu te exteriorizezi – aflăm din romanul „Vitali” al lui Adrian Sângeorzan.
Învierea și „necredința” lui Toma! Leonard Oprea re-deschide meditația spre noi universuri de întrebări și răspunsuri asupra condiției umane.
Vineri 22.03.2019
Tristețea – un animal de talie mare! Carmen Sorescu își convinge cititorii că nimic nu e mai înălțător decât drumul întoarcerii acasă.
Zbor… invers! Literele numelor noastre se scurg înapoi în mame, schijele se întorc în obuze iar cuvintele în gând – numai în Oglinzile create de Camelia Radulian.
Cartea săptămânii: Grădina de piatră
Autorul-narator-personaj descoperă coexistența contrariilor! Revista Literatura de azi (re)aduce în atenția cititorilor primul mare roman al lui Nikos Kazantzakis.
Sâmbătă 23.03.2019
Teama de public și aventura nocturnă! Valeriu Cristea își amintește cât de ușor este să devii ridicol și să fii condamnat la eșec – dacă nu te poți rupe de… context.
Trecerea – ca o repetiție înaintea marii călătorii! În poemul lui Carmen Firan citim despre frica de… a vedea capătul drumului.
Un „creator” sau un „coautor”? Nicolae Roșianu explică de ce încercarea de a identifica autorul unei opere folclorice este sortită de la început eșecului.
Fetița și… fluturele! Odilia Roșianu ne conduce spre Copilăria noastră, cu ajutorul unui fragment din „Degețica”, celebra poveste a lui H. Chr. Andersen.
Duminică 24.03.2019
Scăpărătorul dor al logodnicei și frumusețea cerească! La rubrica Literatură, citim astăzi despre dragostea pribeagă pe-ntinderea mărilor, fragment „Din poezia de dragoste a lumii”, în traducerea Mariei Banuș.
Când te pregătești toată viața pentru un singur rol, tatuajul de pe umărul tău poate părea o prelungire a libertății! Cristina Crețu evocă portretul femeii fără vârstă.
Din 24 martie 1721 până astăzi! Gabriela Pop ne invită să audiem Concertul Brandenburgic nr. 3 în sol major de Johann Sebastian Bach.
Evenimente legate de rețeaua globală devenită o componentă critică a existenței noastre! Dan Romașcanu analizează problemele globale ale lui Facebook și balanța dintre libertate și control, care să prevină folosirea accesului în scopuri criminale.
Lectura și, mai ales, re-lectura – oportunități pentru o mai bună cunoaștere! Rubrica Literatura de azi 7/7, realizată de Luminița Mănescu, vă sugerează (re)apropierea de textele esențiale ale săptămânii abia încheiate.