Luni 16.01.2017
Oameni pe lângă care am trecut – 62
Cântecul amintirilor imprimat de Dinu Lazăr în format alb – negru.
Urmează o perioadă lipsită de riscuri şi plină de situaţii clare. Detalii are Carmen Firan.
Reguli privind curăţenia interioară a sufletului cunoaşte foarte bine Ana Barton.
În ce momente şi condiţii se zămisleşte un poem de suflet ştie Ion Ţoanţă.
O multitudine de trăiri intense, de la iubire la disperare, aşa cum se regăsesc ele scrise în Divina Comedie, le regăseşte Claudia Moscovici în tabloul lui Edson Campos, „Visul lui Dante”.
Intimitatea a fost, dintotdeauna, un subiect care a prezentat un interes deosebit pentru public. Cum a fost el tratat de-a lungul timpul ne povesteşte Eduard Florin Tudor.
Marţi 17.01.2017
Povești despre economie – o nouă rubrică
Vă invităm să descoperţi, săptămânal, cele mai noi şi de mare actualitate subiecte economice, aduse în prim-plan de Adriana Ungureanu.
Dorul de ţară, amintirea ei poate trezi diferite imagini în mintea şi în sufletul unui om. Un subiect întâlnit şi abordat de Tatiana Ţîbuleac.
Andreea Nanu brodează, pe marginea unei fotografii, o poveste plină de gânduri şi emoţii.
Sentimentul de a nu fi nicăieri acasă
Ce preţ are sinceritatea într-o lume care se încăpăţânează să-ti rămână străină? A aflat Alex Ştefănescu din volumul Doinei Postolachi, „601 sau valiza cu busole”.
Diferenţa dintre creştinismul proclamat şi cel asumat este văzut prin ochii lui Christian Crăciun în arta lui Horea Paştina.
Vremuri noi – aceiaşi oameni. Dar obiceiurile? Acest aspect este urmărit, atent, de către Domniţa Ştefănescu.
Miercuri 18.01.2017
O sală plină de spectatori, dar lipsiţi de empatie, poate fi comparată cu o sală goală. Cum este posibil ne explică Daniel Cristea-Enache.
Existenţa unui cuvânt spune ceva despre evoluţia noastră, ca oameni? Alex Ştefănescu şi o analogie pe marginea „amorului”.
Cu minte tandră și inimă aspră (II)
Reconstruirea unui scriitor clasic, într-o lume suprarealistă, este urmărită de Irina Dincă în romanul lui Julien Barnes, „Papagalul Lui Flaubert”.
O țară liberă, dar sub ocupație sovietică
Grigore Cartianu şi detaliile care demonstrează cum toate statele ştiau din timp despre revoluţia „iscată brusc” la noi în ţară.
Mici dovezi ale credinţei şi ale frumuseţii se găsesc chiar şi în cele mai grele vremuri. Pe acestea le portretizează Ioana Belu.
Cum arată şi cât durează un „contract” pentru înlăturarea temporară a singurătăţii, aflăm de la personajele lui Stelian Ţurlea.
Joi 19.01.2017
O „categorie” şi o mulţime de tipuri intermediare… toate adunate şi analizate de Leonard Oprea.
Ar fi bine dacă m-ar lovi o mașină
Adrian Sângeorzan şi momentul când eşti pregătit să primeşti o „lovitură”, doar că ea nu vine de unde te aşteptai.
Se vorbeşte mult despre efectul frumuseţii asupra tristeţii, dar Emil Brumaru scrie, în versuri, şi despre efectul invers.
Atunci când sursa bucuriilor se transformă într-o dezamăgire, personajele lui Dumitru Crudu au o poveste de spus.
Aşa cum există mai multe stiluri în scriere, tot aşa există şi mai multe motive pentru care o persoană scrie. Despre acestea discută Diana Farca.
Vineri 20.01.2017
Domnilor profesori, cu dragoste!
Despre oameni care fac parte din istorie şi despre cei care construiesc istoria discută Nicolae Manolescu şi Daniel Cristea-Enache.
Pentru o carte nouă nu este nevoie doar de autor, ci de o „familie” întreagă care să o susţină. O astfel de poveste are să ne spună Mihaela Miroiu.
Dacă nu v-aţi gândit niciodată la asta, Camelia Radulian dezvăluie motivul pentru care amintirile au culori şi arome.
Generația de la granița de vest
În atenţia lui Adrian G. Romila intră un roman care pune o întrebare destul de concretă: cât de mult influenţează omul istoria şi cât de mult este influenţat omul de cursul istoriei?
21. (Era o frumoasă dimineaţă de mai…)
Personajele lui Gabriel Chifu descoperă cât de importante sunt detaliile „estetice” în succesul unei afaceri.
Un premiu pentru poezie este ocazia perfectă pentru Teodora Stanciu de a-l invita pe câștigător să ne recite din versurile sale.
Sâmbătă 21.01.2017
Amintirile unui copil pun preţ nu atât pe valoarea unor obiecte, cât pe frumuseţea acestora, făcându-le „nepreţuite’. Rememorează – Valeriu Cristea.
Ce ţine „pe linia de plutire” o viaţă încrâncenată? Despre rolul oamenilor în viaţa oamenilor vorbesc personajele Aureliei Marin.
Vrem, nu vrem, Cristina Chirvasie discută direct şi deschis despre cum împachetăm adevărul când îl prezentăm. Foloseşte şi un exemplu în acest sens.
Răzvan Petrescu taxează fără menajamente acele lucrări născute din prea multe frustrări acumulate.
Duminică 22.01.2017
Convorbiri filosofice, în versuri semnate de Dante şi traduse de George Coşbuc – sunt propunerea revistei pentru o duminică de iarnă.
Indiferent de locurile pe unde a fost exilat, omul va avea mereu nostalgia plaiurilor natale. Exact acest sentiment este surprins de Daniel Samuel Petrilă în versurile lui Mircea Lăcătuş.
Operele literare clasice au inspirat de foarte multe ori librete pentru opere şi operete. Este şi cazul propunerii Gabrielei Pop.
Pentru reuşite de excepţie se recomandă eliberarea de tot ce este negativ. Cel puţin aceasta este reţeta personajelor Ilincăi Bernea.
O poveste de dragoste interstelară
Singurătatea omului confruntat cu imensitatea Universului, duce la acte… redate de Dan Romaşcanu.
Dragoste, dramă, filosofie în versuri sau în proză, cronici literare sau de film… aproape totul adunat sub titlul Literatura de azi.