Luminița Mănescu
10.03.2019

Recitiri: 25.02 – 03.03.2019

 

Luni 25.02.2019

Când n-ai să mă mai iubești

Cuvântul devorator: Timpul – ca un amant capricios, Moartea – ca o femeie bătrână care știe să… dojenească blând! Dacă avem amintiri nu vom mai fi singuri, crede Carmen Firan. (Din Arhiva Literatura de azi)

Sex addiction in Psychopaths

Un joc corect? Claudia Moscovici explică de ce psihopatul și narcisistul nu au același „cifru” emoțional, cu toate că așa ar putea să pară.

Littérature et politique. L’ambivalence (XVIe-XVIIe siècles)

Literatura este un instrument de propagandă sau un instrument de satiră a politicii? Răspunsul îl aflăm de la Eduard Florin Tudor care recomandă Discours politique et genres littéraires: XVIe-XVIIe siècles.

Oameni pe lângă care am trecut – 169

În urmă cu 30 de ani! Când cuvintele par de prisos – imaginile alb-negru surprinse de Dinu Lazăr devin grăitoare.

Marți 26.02.2019

După ce atâta vreme

Un lung exercițiu al intimității! Așa cum și-a obișnuit cititorii, Alex. Ștefănescu comentează vers cu vers și acest poem eminescian (apărut în 1879), în care retorica amoroasă a Poetului are o evidentă gravitate de fond.

Zece cărți pentru primăvară

Provocări și posibile drumuri sau explorări! Simona Preda lansează zece invitații la lectura unor cărți apărute în 2018.

Rebeca în căutarea Iuliei

Semnele de dincolo! Christian Crăciun recomandă Urma pașilor ei. Iulia Hașdeu între viață și nemurire de Adriana Ungureanu, un roman documentar bine construit (chiar cu patima detaliului!), care intrigă stârnind curiozitatea cititorului.

Fisură de albastru

În lumea calcarului! Ramona Muller propune o scurtă vacanță în Rezervația „Prăpăstiile Zărneștilor”, de unde cerul se vede parcă stivuit în fisuri de albastru și alb.

„Într-o țară în care Bulă e prim-ministru orice e posibil!”

Privatizări, erori, afirmații… surprinzătoare, acțiuni penale, dar mai ales „basme” legate de creșterea nivelului de trai – toate consemnate atent și obiectiv de Domnița Ștefănescu.

Miercuri 27.02.2019

…mă rog, mă ascult, mă trăiesc…

Uitare! Doar în mansarda timpului imaginată de Maria Rogoz Stratulat îngerii plâng visele și făgăduințele noastre.

Întâmplare cu un Tenor

Un bilet la operă și o cutie de whisky – Glen Grant. Flaviu George Predescu își convinge cititorii că oamenilor doar… platformă le trebuie pentru a-și manifesta bunătatea și a fi fericiți!

Discuții despre lumea în schimbare

Bani mulți, dar… degeaba! La rubrica Roman în foileton semnată de Stelian Țurlea „ascultăm” o… altă poveste: cu soarele care răsare în fiecare zi și cu noi, frații lui gemeni.

Joi 28.02.2019

Când am devenit bărbat

Visul erotico-revoluționar în care alb și roșu nu mai există! Un rus corcit (personaj în romanul lui Adrian Șângeorzan), „revoluționar” în Brighton Beach încearcă să… inventeze o nouă culoare: decolorații.

Dulceatză

Între a fi sau a nu fi online și gândul ucigător: Julieta nu are cont pe Facebook – marile dileme ale @admin-ului Marcel Vișa, rămase… nesoluționate.

SĂ ADORM, SĂ DORM?!…

Are rost să mai vorbim despre Dumnezeu și Credință? – se întreabă Leonard Oprea constatând că, într-o lume în care constant este adulat Răul, a apărut fenomenul de auto-descreștinare …

Vineri 01.03.2019

Valiza cu cireși scuturați

Bolnavi de iubire! Din oglinzile Cameliei Radulian se înalță fumul tangoului care, învăluindu-și dansatorii, îi face să îmbătrânească frumos.

Lecția de anatomie

O imagine șoc prin care privitorului i se „decodifică” nu doar Parisul! Descoperind Monumentul morților, Carmen Sorescu își „ajută” cititorii să înțeleagă de ce oamenii par gârboviți în timpul vieții și abia când intră în moarte se ridică în picioare.

Cartea săptămânii: Toată lumina pe care nu o putem vedea

Premiul Pulitzer în 2015. Revista Literatura de azi recomandă spre (re)lectură cartea lui Anthony Doerr, un roman prin care putem să… renaștem la capătul fiecărui labirint străbătut.

Pro Nomos

Prin Galerii de artă – explorator de unul singur! Teodora Stanciu vă invită să ascultaţi o secvență din discursul lui Sever Voinescu, rostit la vernisajul expoziției lui Christian Paraschiv, pictor român stabilit la Paris.

Sâmbătă 02.03.2019

Colindul nostru aproape şoptit

Pivnița – un loc pentru repetiții secrete! Valeriu Cristea retrăiește emoția colindului clandestin care, repetat șoptit în beznă lângă ușa pivniței înspăimântătoare, părea menit să o lumineze, exorcizându-i spaimele.

Inevitabil

Contraste – se moare și în… martie! Urmărim firul de iarbă abia ivit și pasărea neagră ciugulind din sufletul celor plecați pe nepusă masă – la rubrica semnată de Carmen Firan.

Ce este folclorul?

Definiții! Nicolae Roșianu explică de ce a apărut necesitatea de a se folosi, în folcloristica română, și termenul de folclor literar, nu doar de folclor, atunci când este vorba de literatura populară orală.

Fetica

Cel mai mare… inginer! Ne reîntoarcem în Copilăria noastră pentru a (re)citi un poem de Tudor Arghezi – maestrul-bijutier al poeziilor pentru copii.

Duminică 03.03.2019

Nu mai există „alături”… „mereu”…

Cu pâine pe masă și vin dulce-n pahare! Despre priviri și cuvinte, îndrăgostiți (rămași pe țărm ca stâncile!) și o iubire (care oricum va trece fără de veste!) – citiţi în poemul Luciditate al Ninei Cassian.

Labirintul

Alegerea! Piciorul… asuprit și grija de a nu rămâne… locul sterp –  „întâmplări” retrăite alături de Cristina Crețu în asfințit, la capul viei.

Cântecul ciocârliei printre… lebede

O capodoperă melodică! Gabriela Pop propune spre audiție piesa dedicată… lunii martie, de către Ceaikovski.

Și totuși, Terra

Suntem sau nu suntem singuri în univers? Răspunsul îl aflăm la rubrica CHANGE.WORLD, unde Dan Romașcanu prezintă câteva noutăți semnificative în domeniul explorării spațiale!

Recitiri: 18 – 24.02.2019

Oportunități pentru o mai bună cunoaștere – lectura și, mai ales, re-lectura! Luminița Mănescu vă sugerează (re)apropierea de textele esențiale din revista Literatura de azi, ale săptămânii trecute.

(sursa foto: rnib.org.uk/spring-reading-0)

302 cititori