Crisanta PredescuCrisanta Predescu
01.12.2019

Recitiri: 18-24.11.2019

Luni 18.11.2019

Sinceritate

 Despre „sinceritate” deschide cu franchețe calea adevărului Mircea Eliade, ce nu a fost doar un prozator desăvârșit, ci și un filozof tranșant.

Clar-obscurul crimelor

 „Eugenia” de Lionel Duroy și „America de peste pogrom” de Cătălin Mihuleac sunt două volume care studiază același fenomen: pogromul de la Iași. Odilia Roșianu își exprimă părerea de cititoare și se apleacă atent asupra celui de-al doilea.

Diderot’s „Traite du beau

Denis Diderot este un filozof care merită a fi studiat, studiile sale artistice despre tot ceea ce înseamnă „frumos” fiind ample exerciții culturale. Claudia Moscovici vă convinge de acest adevăr.

Marți, 19.11.2019

Un mereu infinit

Spirala dragostei din poemul de azi, semnat de Călin Neacșu, induce exact starea omului ce oscilează, literalmente, între trăiri halucinante,.

Al meu, al tău, al nostru

Bucata de pământ pe care un om înalță o casă, prin multe sacrificii, nu ar trebui vreodată să se piardă sau să se înstrăineze, susține Alex Ștefănescu, cu patosul celui trecut prin acea situație tristă.

Un loc pierdut de lume

Căutând liniștea monahală putem atinge un nivel spiritual absolut în locul unde călugării neobosiți, prin traiul lor ascet, invocă divinitatea: la Mănăstirea Stănișoara. Ramona Müller iubește țara, scriind despre fiecare colț al ei, la rubrica Recomand România.

Miercuri, 20.11.2019

Tu plângeai pentru că eu te-am supărat

Emilia Ivancu, printr-o asociere gramaticală de cuvinte, în paralel cu subiectul cărții Elenei Ferrante, „Prietena mea genială”, găsește o cheie existențială. Sunteți invitați să o aflați – e unică!

Pe patul de spital

În urma accidentului, personajul principal din romanul „Fă-ți patul și dormi!”, scris de Stelian Țurlea are de stat la pat trei luni. Revederile cu prietenii și cu Alis par forțate, plecarea din spital fiind unicul gând ce îl animă.

E ora când vii la răscruci

Ceasul retrăirilor simțite la maturitate ticăie liniștit în versurile Marianei Rogoz Stratulat.

Joi, 21.11.2019

Urmează-mă!

Pregătirea pentru iarnă a iubirii trece prin subtilele accente de toamnă, exprimate pasional de Marcel Vișa, în poemul său.

De data asta, eu eram teroristul

În romanul lui Adrian Sângeorzan, Vitali continuă seria experiențelor periculoase, complicându-și traseul existențial.

Colaboraționismul românesc

Putem spune, precum Leonard Oprea, că nimic nu e întâmplător în politica românească. Din nou, un fragment din „Metafizica simplității”, înnobilat de o simfonie a lui Beethoven.

Vineri, 22.11.2019

Mama

Întocmai ca o rugăciune, e mama. Camelia Radulian, mai presus de cuvinte, contemplă icoana celei care i-a dat viață.

Eu, parabola și albina

Porumbei, vecini, periferie, albină, București –  toate vin în trepte, prin parabolele lui Carmen Sorescu. Urcăm și coborâm pe ele, ocazional.

Cartea săptămânii: Istoria critică a literaturii române

Cartea săptămânii propusă de revista Literatura de azi este „Istoria critică a literaturii române” de Nicolae Manolescu. „Nu ofer un manual destinat instruirii, ci, cel mult, o încercare menită să placă celor instruiți”, spune autorul.

Sâmbătă, 23.11.2019

Performanțele unui distrat

Valeriu Cristea povestește în acest fragment cu tentă amuzantă confuzia rudelor sale ajunse la București.

Vine iarna de la munte

În prag de iarnă, sunteți invitați în copilăria noastră, pentru a vă scălda în versurile ghidușe ale lui George Topârceanu.

Când hiperbola se mai diminuează

În urma unei strașnice analize, Nicolae Roșianu stabilește că în cântecul istoric se pierde hiperbola atât de prezentă în basm, înlocuindu-se cu elementul realist.

La schimb

Carmen Firan îndulcește trecerea prin viață, datorită gândului că sunt mulți oameni care ne cunosc și de aceea amintirile lor ne vor păstra pentru totdeauna.

Duminică, 24.11.2019

Noapte de noiembrie

Apropierea sfârșitului de noiembrie și, implicit, a toamnei, este marcată prin selectarea de către Odilia Roșianu a poeziei lui Alexandru Macedonski care începe sugestiv – vine iarna de la munte.

Nu te-ntrebi de ce ai venit pe pământ, într-o anumită familie?

Înduioșătoare este povestea Cristinei Crețu, despre venirea sa pe lume, atât de personal construită și atât de reprezentativă pentru vremea aceea.

Moștenire muzicală

Recomandarea muzicală a Gabrielei Pop aduce în planul auditiv aria „Cântă la violă”, a marelui compozitor britanic Henry Purcell.

Timpurile lui Blade Runner

Filmul „Blade Runner”, în concepția lui Dan Romașcanu, se înscrie în galeria operelor de anticipație reușite.

Recitiri 11-17.11.2019

În fiecare duminică, Crisanta Predescu extrage pentru cititorii revistei noastre, esența scrierilor din săptămâna ce s-a încheiat.

(sursa foto: booksinteralia.com)