Crisanta PredescuCrisanta Predescu
22.12.2019

Recitiri: 9-15.12.2019

Luni, 09.12.2019

Scrisori către fiul meu

Cumplită-i bătrânețea în singurătate, departe de casă, departe de copii! – pare sa transmită Camelia Radulian în textul său scris cu durerea unei mame pustiite.

Romantic aesthetics Wordsworth and Baudelaire

Claudia Moscovici aduce în discuție doi reprezentanți ai romantismului literar, William Wordsworth și Charles Baudelaire, amintind cititorilor de trăsăturile specifice ale acestui splendid curent inspirațional.

Marți, 10.12.2019

Ridică-i țâțele!

Din amintirile sale, Alex Ștefănescu extrage lucruri amuzante, dar și dureroase, de-ale vieții surprize.

Perfecțiunea sacrilegiului divin

În poemul de astăzi, Călin Neacșu parcurge o călătorie culturală de la basm la celebrele cuvinte ale lui Cicero, explicând iminenta sa plecare.

Cenzurată de prea multe lacrimi

Atâta frumusețe oferă privitorului țara noastră, încât e imposibil să rămâi de piatră! Muntele Cozia, eroul îmbrățișat de Ramona Müler confirmă emoția străbaterii existențiale.

În România se construiește un feudalism inferior, și capitalismului, și socialismului

Alte mișmașuri politice, culese minuțios de Domnița Ștefănescu, rămân consemnate în istorie, din vremea conducerii țării de către Ion Iliescu,.

Miercuri, 11.12.2019

E prea târziu să uit

Într-o iubire pierdută, lirismul își găsește cele mai alese trăiri, cu o doză însemnată de înțelepciune în punctul final, iar poemul Marianei Rogoz Stratulat dovedește toate acestea.

Fragment de raport

La rubrica Roman foileton, Stelian Țurlea reconstituie scena unui incendiu, cu detalii emoționante.

Joi, 12.12.2019

Cartea săptămânii: Cinci zile care au zguduit lumea

„Explozia i-a culcat pe toți la pământ. Acoperit de sânge, locotenentul a fost primul care și-a revenit. Ridicându-se amețit în picioare, a început să-l înjure furios pe băiatul îmbrăcat cu uniforma Tineretului Hitlerist. Demandowsky i-a comunicat chiar atunci planurile lui matrimoniale.” Revista „Literatura de azi” recomandă „cartea săptămânii”

 Gogol și Eminescu

Pătrunzând în cotloanele metafizice ale lui Gogol, Eminescu și Dostoievski, Leonard Oprea îi prinde pe acești autori în „respirația” sa, anunțând subliminal Sărbătoarea Crăciunului.

Vineri, 13.12.2019

O zi

Camelia Radulian lansează un gând spre univers, dorindu-și ca măcar o zi din existență să mai stea.

Elogiu scrisului

Scriitura lui Carmen Sorescu fascinează, de fiecare dată, cititorii, prin claritate și elocvență, trăirile sale personale surescitând interesul fiecăruia dintre noi. Cuvintele curg grațios, umplând sufletul cu armonie.

Sâmbătă, 14.12.2019

Aparent, jignirea mă paralizează

O atitudine sugerată de Valeriu Cristea, în cazul unei jigniri, este cumplita indiferență care, de cele mai multe ori, dezarmează jignitorul.

Soarele surâse și el în înfocata lui împărăție

O nouă întoarcere în copilăria noastră: fragmentul selectat de Odilia Roșianu din „Făt-Frumos din lacrimă”, basmul scris de Mihai Eminescu, poartă cititorii într-o lume romantică, unde fantasticul creionează o poveste de dragoste împlinită, dar trecută prin multe încercări, întocmai ca în realitate.

Până la ultimul

O rugă fierbinte, a celui care iubește, compune în versuri Carmen Firan, sperând într-o netrăire a suferinței, asociată cu chinurile morții.

Jalea, tristețea, nefericirea

Tuturor celor ce sunt îndrăgostiți de folclorul românesc le-ar fi suficiente lucrările scrise de Nicolae Roșianu, pentru înțelegerea complexă. Textul de azi cuprinde studiul, prin comparație, al sfârșitului trist, prezent în speciile literare folcloristice.

Duminică, 15.12.2019

Cu sufletul strâns

Fiecare poveste a Cristinei Crețu are darul de a strânge sufletul unui cititor, declanșând emoție, cu lacrimi de neputință. Uităm de bătrânii noștri, iar ei plâng de dor și singurătate.

Obsesia la mandolină

Despre mandolină, acest instrument ce emite un sunet mai subțire decât chitara, exemplifică Gabriela Pop prin Sonata no.2, magistral interpretată de Jacob Reuven.

2019 – invențiile anului

Dintre cele 100 de invenții ale anului 2019, publicate în săptămânalul „Time”, Dan Romașcanu a selectat câteva, reușind să stârnească curiozitatea.

Recitiri 02-08.12.2019

Crisanta Predescu, în fiecare duminică, vă invită cu drag la reparcurgerea articolelor prezente în paginile revistei Literatura de azi, din săptămâna încheiată.