Luminița MănescuLuminița Mănescu
04.08.2019

Recitiri: 22 – 28.07.2019

 Luni  22.07.2019

Îmi ești oare dragoste sau moarte?

Un poem violent în care încă viețuim – alături de Camelia Radulian –, chiar dacă, dimineața, gunoierii (cu mătura de nuiele) ne strâng umbrele îndrăgostite.

Building Self-Esteem

Psihopatia și narcisismul malign! Citind textul semnat de Claudia Moscovici veți înțelege de ce, în general, suferim de percepții distorsionate asupra noastră.

Oameni pe lângă care am trecut – 190

Uneori ne dorim să îmbătrânim demn, frumos, dar nu mai ajungem. Dinu Lazăr îl surprinde alb-negru pe Adrian Pintea, actorul care credea că este important ce echilibru interior ai și ce valori alegi, pentru că toate acestea ți se citesc pe chip…

Marți 23.07.2019

Biografie fracturată

Un memento pentru noi toţi: între „job”, libertate și viață sau… înainte și după! Amintindu-și, Alex. Ștefănescu vrea, de fapt, să-și ia revanșa împotriva a ceea ce i s-a întâmplat atunci.

vremi de tristețe

Țintuită în mintea vremilor de tristețe și cu obrajii ascunși pe sub doliul unei broboade, ca o băbuță căutând răspunsul la misterul „spovedaniei” de sub sutana… răspopită, totul în poemul semnat de Călin Neacșu.

Speranţa, cel mai urcat munte din sufletul nostru

Un magic tablou hibernal în miezul verii! Ramona Muller îi „sfătuiește” pe montaniarzi cum să ajungă la… Glăvoi, chiar și atunci când nu mai văd marcajul de traseu.

Despre bugetul personal, cu încredere și speranță

Problema bugetului personal – motiv de încredere și speranță. Adriana Ungureanu demonstrează cititorilor Poveștilor despre economie că economiile și veniturile pot răsări din cele mai neașteptate direcții.

Boală tipică românilor: își recunosc și își prețuiesc oamenii de valoare numai după moartea acestora

Despre verticalitate morală, tărie sufletească, asceză și… cea mai mare nedreptate postrevoluţionară! Notând evenimentele de la jumătatea lunii noiembrie, Domnița Ștefănescu insistă pe reacțiile provocate de moartea lui Corneliu Coposu.

Miercuri 24.07.2019

Petrecere cu surprize

O tipă roșcovană și ochii ei verzi! Ce se poate întâmpla dacă faci totul numai din plăcere, dar nu adori să ți se spună „iubițel” – aflăm de la personajul creat de Stelian Țurlea.

Cărți, autori și aniversări

La ceas aniversar! Flaviu George Predescu recomandă doi scriitori: Theodor Răpan (cu „In Vivo De trei ori 65 + 1 Octave”) și Traian Ștef (cu „Epopeea șobolanului Louse”).

… clopotele bat, tot bat, şi bat…

Lacrimile amintirii: o rugăciune și-o ispită! Din mansarda timpului auzim astăzi, împreună cu Mariana Rogoz Stratulat, chemarea unui clopot trist din sat.

Joi 25.07.2019

Mesaj de la Dumnezeu

11 septembrie 2001: despre oameni – ca o turmă disciplinată și despre praful fin al unei întregi civilizații lovite în plex! Vitali, personajul romanului semnat de Adrian Sângeorzan, este zguduit de ceea ce părea începutul unei repetiții pentru un posibil sfârșit al lumii.

Vineri 26.07.2019

Anul 1

Curajul de a… alerga! Carmen Sorescu încearcă să-și convingă cititorii că cine trăiește în simbioză cu Dumnezeu crește altfel și are o conduită diferită.

Miez. Când vei pleca

Mâhnirea mâhnirii! Doar privindu-ne în oglinzile Cameliei Radulian nu ne (mai) rușinăm de eșec…

Cartea săptămânii: Povestiri de Vladimir Nabokov

Satira – o lecție, parodia – un joc! Revista Literatura de azi semnalează o nouă apariție editorială (o antologie-ediție de buzunar) semnată de îndrăgitul scriitor.

Despre „Frau Hess și grădinile ei”

Spectacolul de teatru există doar în momentul în care se joacă? Răspunsul îl veți afla ascultând comentariul Andreei Nanu – în rubrica ținută de Teodora Stanciu.

Sâmbătă 27.07.2019

Am fost „cel mai slab cadru didactic din raion”

Ceea ce contează în învățământ e în primul rând personalitatea profesorului, nivelul său de cultură, implicarea, pasiunea, iar Valeriu Cristea, deși absent, fiind bolnav de pneumonie, este declarat, de către o comisie venită în inspecție, „cel mai slab cadru didactic din raion”.

Vi-l prezint pe Ciopârţilă

Nimeni nu-i ca el! Cu ocazia unei reîntoarceri în Copilăria noastră, Ioana Dana Oniciuc vă amintește de  „Isprăvile lui Ciopârțilă”.

Profesionalism în contemporaneitate

Poetul popular își „revendică dreptul de proprietate literară”! Nicolae Roșianu evidențiază apariția unor modificări și în relația individ-colectiv: oralitatea constituie apanajul exclusiv al creației și interpretării.

Zideşte fereastra

Iubire tristă sau despre indecența naturii, soarele înnegrit cu… cearcăne și aceeași moarte care ne bântuie pe toți –revărsate din poemul lui Carmen Firan.

Duminică 28.07.2019

De unde apar istoriile povestite în romane?

Una dintre puţinele reguli din domeniul literaturii: într-un roman, temele în sine nu înseamnă nimic, fiindcă a scrie romane ar fi echivalent cu… un striptease invers! Odilia Roșianu a selectat un fragment din „Scrisori către un tânăr romancier” de Mario Varga Llosa.

Obrajii tatei

Când lumea nu se fotografia (ca acum!), Cristina Crețu evocă – în periplul ei printre Oameni și locuri – chipul tatălui, pe fundalul unei tristeți ce răzbătea din vremi.

Paparudă rudă

Grație și precizie, întâmplări și emoții specifice copilăriei! Gabriela Pop propune spre audiție piesa „Paparudă”, în interpretarea Corului de copii Radio.

Conspirația Apollo 11

Vom exista numai dacă ne vom desprinde de Pământ! Dan Romașcanu crede că a onora pasul gigantic făcut de omenire acum 50 de ani, prin intermediul astronauților programului Apollo, este nu numai un semn de respect, dar și o rampă de lansare pentru viitorul nostru.

Recitiri: 15 – 21.07.2019

Cele mai interesante titluri din domeniul literaturii, criticii, ştiinţei, educaţiei sau economiei sunt aduse laolaltă de Luminița Mănescu, în cadrul rubricii Literatura de azi 7/7. 

(sursa foto: republica.ro)

 

395 cititori