Crisanta PredescuCrisanta Predescu
02.08.2020

Literatura de azi 7/7: 20-26.07.2020

Luni, 20.07.2020

De ce acum?

Un articol-interviu realizat de Daniel Cristea-Enache cu Nicolae Manolescu, edificator în ceea ce privește politica în societatea noastră.

The changing of portraiture

Claudia Moscovici propune o incursiune în istoria artei, pentru a demonstra, de data aceasta, câte schimbări au avut loc în portretizarea universală.

Primul cap de bour

Despre Ziua Mărcii Poștale Românești și despre semnificația acesteia scrie, aducând în articolul său date istorice, Ștefan Ilioaica.

Marți, 21.07.2020

Mi-e dor de vremea când eram studenți

Cu dor de scriitoare, dar și de vremea studenției, Alex Ștefănescu amintește de omul cărților Adriana Bittel.

Încotro ne îndreptăm?

Articolul scris de Adriana Ungureanu implică un studiu amănunțit al economiei naționale, care poate fi la un pas de prăbușire, în condițiile vitrege ale anului în curs.

cimitirul dorințelor cuminți

Poate într-o poveste de iubire se ard dorințele într-atât de mult, încât ele sunt sortite pieirii, cum observă, poetic, Călin Neacșu.

Atingerea viului

Povestea Ramonei Müller ce însoțește excursia de azi, de la rubrica Recomand România, este despre Tranfăgărășan, Lacul Bâlea, Cascada Bâlea. Cititorii se vor simți împliniți la sfârșit.

Miercuri, 22.07.2020

Strănutarea în vremuri de covid

Jurnalul început de Flaviu George Predescu în vremea pandemiei are gânduri personale, inspirate de propria interpretare a știrilor zilnice. Important e să citești, să urmezi drumul vieții.

Cui să las mâzgălelile?

Martorul creat de Stelian Țurlea nu mai termină scriitura ce ar fi trebuit să-i definească existența. De-acum pare că nu-l mai interesează nimic.

Joi, 23.07.2020

Pe sub ușa crăpată

Cititorii revistei pot găsi în rândurile lui Adrian Sângeorzan un New York al anului 2020, agitat, haotic, dens. Aproape de buza supraviețuirii.

Serile verilor ce vor veni

Un poem semnat de Alina Neagoe își plimbă esența iubirii văratice în mințile celor ce au trecut sau chiar trec prin ea.

Poem cu icoane și ceapă

Revoluționar și modern – astfel poate fi definit mesajul poemului lui Marcel Vișa, cuprinzător de absolut ardelenesc.

Resping

Leonard Oprea respinge ateismul ca pe-o măslină stricată, deși reacția respectivă vine în urma unei deloc modeste manifestări creștine.

Vineri, 24.07.2020

Cartea săptămânii: Seducătorul domn Nae

La 130 de ani de la nașterea lui Nae Ionescu, Tatiana Niculescu scrie această carte-portret, o incursiune pasionantă în aventura unei vieți care nu și-a epuizat niciodată misterele.

Nu degeaba spunea cineva

În degete și unghii se poate simți dragostea, credința, speranța, pare să transmită Camelia Radulian în poezia sa.

Anita 2

Povestea torțarului, scrisă de Carmen Sorescu, continuă, în umbră și lumină, pentru ca la final, lumina să-și găsească propriul drum.

Sâmbătă, 25.07.2020

Pe-atunci

Copilăria, care se poate încheia sau nu, este perioada vieții ce poartă amprenta libertății: în gânduri și în simțiri. Exact cum își oglindește Carmen Firan amintirea în gândurile sale.

Copilărie

A tuturor celor care și-au trăit copilăria este și poezia Anei Blandiana. Două strofe și tristețe are copilăria. Și nu se mai întoarce vreodată.

Comunismul de apoi

Pe tema cărții semnate de Cristian Pătrășconiu, se dezvoltă interviul Teodorei Stanciu. Detalii explicative se regăsesc în materialul audio.

Duminică, 26.07.2020

Cămașă nouă pentru suflet

Tabără, Deltă, mese îmbelșugate, scriitori, femei lipovence – sunt numai câteva repere ale amintirilor așternute pe hârtie de Cristina Crețu.

Bc-Ad

Lumea înainte și după virusul corona se poate cunoaște prin prisma minții lui Dan Romașcanu, căutător de semnificații în aproape toate domeniile vieților noastre.

Pentru publicul de pretutindeni

Gabriela Pop invită publicul revistei la audierea lucrării celebre „Noaptea”, aparținând celui mai cunoscut compozitor japonez, Toru Takemitsu.

Literatura de Azi 7/7: 13-19.07.2020

„Citeşte!  Numai citind mereu creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei şi imagini.” – Mihai Eminescu

Pentru cititorii care nu au avut timpul necesar să parcurgă articolele revistei „Literatura de Azi”, rubrica semnată, în această săptămână, de Crisanta Predescu le stă la dispoziție.