Crisanta PredescuCrisanta Predescu
19.01.2020

Recitiri: 6-12.01.2020

Luni, 06.01.2020

Trebuie să asculți tăcerea

De fiecare dată când este invocat Emil Cioran, cu ale sale considerațiuni filozofice, ascultarea interioară se produce complet. Odilia Roșianu a selectat un fragment din „Amurgul gândurilor”, text demonstrativ.

A sketch of Postromanticism

Inspirat de linia romantismului, postromantismul are în plus senzualitate și sentiment exprimat. Madame Bovary, romanul lui Gustave Flaubert aparține curentului respectiv. Cu fine detalii, Claudia Moscovici completează ansamblul artistic al postmodernismului.

Marți, 07.01.2020

Fluturi violet pe feuda mea de stâncă

Ca să trăiești, la intensitate maximă, textele Ramonei Müller, nu e necesar să-nchizi ochii. Te regăsești, mereu, participant activ, acolo pe munte, „cu sufletul la gură”, exact cum transmite autoarea.

Miercuri, 08.01.2020

Nostalgii pe malul mării

Marea: univers purtător de nostalgii, clipe unice, trăiri înălțătoare, transformate, prin timp, în amintire. Mariana Rogoz Stratulat traversează, liric, marea amintirilor.

Întâlnire cu un pictor

Stelian Țurlea, precum pictorul din romanul său, „Martorul”, zugrăvește , emoționant, personajul respectiv.

Joi, 09.01.2020

Acolo poți medita netulburat

Aventurile lui Vitali ne poartă și prin potrivnicul deșert american, din Utah. Adrian Sângeorzan ne învață, prin eroul său, tehnici de supraviețuire.

Cartea săptămânii: Jurnalul unui geniu

„Nu te sili să fii modern. E singurul lucru pe care, orice ai face, nu-l poți evita”. Literatura de azi recomandă cartea săptămânii: „Jurnalul unui geniu: Salvador Dali”, ediția a V-a.

Povestea chiorului orb

De n-ar fi mulțumirea și recunoștința, probabil că mulți oameni ar fi orbi. Leonard Oprea, așa cum ne-a obișnuit, îndeamnă la meditație.

Vineri, 10.01.2020

Poezia Monicăi Pillat

La invitația Teodorei Stanciu, ascultăm vocea lui Horia-Roman Patapievici, cu o prelegere despre poezia Monicăi Pillat.

Doamna

Și trecerea în neființă poate avea conotații pozitive, chiar amuzante. Ne convinge, liric, Camelia Radulian.

Obiectul casant

Cutremurătoare dragostea ei, în timp ce a lui se sperie de adâncimea trăirilor preconizate. În această situație, fiecare se pliază pe ceea ce poate simți. Carmen Sorescu, cu un nou fragment din romanul în lucru, fascinează și incită.

Sâmbătă, 11.01.2020

Obiectele – rude ale copilăriei

Valeriu Cristea aduce în prim-plan, în textul său, cu trimitere la copilărie, obiectele ce, în memoria noastră, au o semnificație aparte. Și de care nu ne putem despărți, de frică să nu pierdem amintirile dragi.

O lume ca din basme

Cât de apropiați am fost noi, odată, de poeziile lui George Topârceanu! Și câtă emoție resimțim acum, recitindu-l!

Alte timpuri

Timpul, leitmotiv des întâlnit în creațiile lui Carmen Firan, salvează și împrăștie, vindecă și ne învață. Și timpul e relativ, precum toate celelalte.

Simbolurile dragostei și ale nefericirii

Cu referire la cântecul liric rus, profesorul Nicolae Roșianu stabilește că simbolurile prezente în cântecele populare au însemnătate proprie, în funcție de context.

Duminică, 12.01.2020

Mărturisite de Nina

Gândurile Ninei Cassian nu duc niciodată la saturație. Odilia Roșianu a selectat, pentru rubrica Literatura, fragmente din textele autoarei, revitalizând interesul pentru opera acesteia.

Am coborât dintr-un tablou

Cât de frumos înfățișează Cristina Crețu povestea porumbeilor părinți! Scrierile sale emoționează mereu prin sinceritatea trăirilor.

Icarus

Comme d’habitude, Gabriela Pop invită cititorii la audiții muzicale de excepție: azi – Lera Auerbach, pianista de origine rusă.

Noutăți din lumea super-calculatoarelor

Grație textelor extrem de inteligibile ale lui Dan Romașcanu, cititorii pot afla lucruri teribil de interesante despre tehnologie, în speță, de această dată, despre super-calculatoare.

Recitiri: 30.12.2019 – 5.01.2020

Săptămâna trecerii în noul an a fost una plină de gânduri frumoase, transmise de autorii textelor revistei noastre și reamintite de Crisanta Predescu. La mulți ani, dragi cititoare și cititori! Continuăm împreună!

(sursa foto: pinterest.com)