Angi CristeaAngi Cristea
09.08.2020

Literatura de azi 7/7: 27.07 – 2.08.20

Luni, 27.07.2020

Cea mai pură politică literară

Criticul Daniel Cristea-Enache declanșează o efuziune confesivă lui Nicolae Manolescu, un etalon al criticii românești, prin întrebări bine țintite despre problematici de interes general precum conștiința istoriei și a politicului, care, în cazul intervievatului, a apărut la moartea lui Stalin.

Anti-Semitism in contemporary Hungary

Claudia Moscovici face un scurt istoric al ideii de antisemitism într-o țară precum Ungariam unde populația de origine evreiască este foarte mică: „about 110,000 Jews live in Hungary”, considerând această țară ca fiind una dintre cele mai antisemite țări europene.

Le songe avant le rêve

Vă veți întâlni cu o meditație despre problema visului în concepția lui Simone Perrier: „La problématique du songe à la Renaissance”. Văzut ca o pendulare între vis și realitate, acest concept este descris de Eduard Florin Tudor prin prisma acesteia.

Marți, 28.07.2020

Ana Blandiana – arbitru de fotbal

În acest nou portret de scriitor creionat de Alex Ștefănescu, se rememorează un episod de neuitat de pe vremea de mult apusă a comunismului, pe când Ana Blandiana electriza sala cu poezia sa profetică și de tip manifest. Dar și situații inedite, precum ziua în care poeta a fost arbitru al unui meci de fotbal între scriitorii.

Sora cea mică a Deltei Dunării

Pornind de la un citat de Gellu Naum, Ramona Muller face o adevărată descriere științifică și artistică a Deltei Neajlovului, la rubrica Recomand România.

Miercuri, 29.07.2020

Aripi și pași

Un poem ca o litanie despre viață și moarte unde Mariana Rogoz-Stratulat se reconstruiește din emoții trecute: „Cred că acum locuiesc într-un țintirim/ al umbrelor mute…”.

Vaccin cu licantropie contra pandemiei

Continuarea „jurnalului politico-literar”, textul lui Flaviu George Predescu propune un concept ezoteric precum ,,licantropie”, întâlnit în incursiunile sale literare și critice, drept oponent pandemiei actuale generate de lipsa unui vaccin. Alegerile din SUA și ideea emisiunii autorului, realizată în dialog cu Daniel Cristea-Enache, despre „Cum se citește un roman”/„Cum se scrie un roman” sunt, de asemenea, amintite.

Explozie în râpă

Un nou volum semnat de Stelian Țurlea începe astăzi la rubrica Roman în foileton. Veți face cunoștință cu personaje originale, implicate într-un veritabil policier psihologic.

Joi, 30.07.2020

Bolnav de tine

Poemul în stil minulescian, semnat de Alina Neagoe, este ca o simfonie pornită de la laitmotivul iertării: „Ai să mă ierți/ că n-am știut/ Că păsările doar sunt nemuritoare…” și al iubirii profund omenești.

Postulat simplu

Credința pătrunde din nou în Respirația creată de Leonard Oprea.

Vineri, 31.07.2020

#Interzicem

Marcel Vișa incită prin defetișizarea unei lumi roz-bombon în care defilează „coloane de zombie digitali în marș forțat”.

Anitta (III)

Un nou fragment de proză din ciclu creat de Carmen Sorescu ne menține în realitatea cotidiană, stimulându-ne atenția și creând suspans.

Cartea săptămânii: Cum să fii dictator

Cartea săptămânii propusă de revista noastră se constituie într-un remember al cultului personalității în diverse zone economice și politice. Mereu de actualitate prin acele flash-uri în mentalul colectiv.

Sâmbătă, 01.08.2020

Scaune goale

Carmen Firan lansează o invitație tăcută, la o duminică în carantină, într-o cetate de versuri.

Dar bine, ghiavole, aici ți-i scăldatul?

Fragmentul selectat de Odilia Roșianu, unul dintre cele mai savuroase din literatura română, ne poartă pașii, cu nostalgie, spre Copilăria noastră.

Duminică, 02.08.2020

Fata lovită de căprioară

Alex. Ștefănescu recenzează volumul Cristinei Crețu, apreciind cu nota zece volumul memorialistic. De asemenea remarcă faptul că autoarea, cu origini rurale: „nu alunecă în idilism”.

Limitele inteligenței artificiale

Dan Romașcanu prezintă inteligența artificială într-o lume în care decalajul economic nu va dispărea, chiar dacă inteligență umană, pe ici-pe colo, va fi înlocuită.

Numai cine cunoaște dorul

Violoncelistul Valentin Răduțiu, laureat al premiului Opus Klassik decernat în Germania, și Ceaikovski formează împreună darul pe care ni-l oferă astăzi Gabriela Pop.

Literatura de azi 7/7: 20-26.07.2020

Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber” – Frederick Douglass

O trecere în revistă a tuturor titlurilor importante din revista Literatura de azi a săptămânii trecute este realizată de Crisa Predescu.