Angi CristeaAngi Cristea
13.09.2020

Literatura de azi 7/7: 31.08- 06.09.2020

Luni, 31.08.2020

Liberal în cuget și simțiri

Nicolae Manolescu evocă figura omului politic Corneliu Coposu, amintind și despre Ion Rațiu, în contextul dialogului purtat cu Daniel Cristea-Enache,.

The Classic Style of Patrick Demarchelier

Stilul artei fotografice la Patrick Demarchelier’s, simplitatea, este remarcat de Claudia Moscovici în articolul din această săptămână. Acest stil este unul contemporan.

Marți, 1.09.2020

Măreție și bătrânețe

Alex Ștefănescu observă figura ilustrului prozator Nicolae Breban în două ocazii: o întâlnire la Neptun, organizată de Uniunea Scriitorilor, și alta pe peronul Gării de Nord.

Glasul roților de tren

La rubrica Recomand România, Ramona Muller prezintă o călătorie cu mocănița cu aburi pe ruta Oravița-Anina, prilej de contemplare poetică.

îți eram crâșma satului

Călin  Neacșu  scrie un poem de dragoste tulburător, iar versurile exemplificate vă invită la descoperirea acestuia:,,îmi erai mie biserică/ iar eu îți eram ție crâșma satului”.

Miercuri, 02.09.2020

 

 Denisa – Cum e când dispare cineva

Stelian Țurlea, într-un alt fragment din volumul „Ieși din viața mea, prezintă trauma Denisei cauzată  de plecarea tatălui  de acasă în perioada adolescenței  sale.

 

Umbre nenăscute

 

Rostind ,,Mă prăbușesc în golul unui veac,/ să-mi caut oasele pierdute”, Mariana Rogoz Stratulat se adâncește într-un nou poem existențial.

Joi, 03.09.2020

 

La capătul lumii

O nouă pagină de călătorii întreprinse de Adrian Sângeorzan cuprinde  Congresul mondial FIGO, din Santiago de Chile, fiind colorată viu și de multe ori amuzant.

Întâlnirea

Prezenta pandemie îi prilejuiește lui Angi Cristea crearea unei proze originale, prezentând o lansare de carte organizata în aula unei universități, cu măștile de rigoare.

Alchimia artistului genuin

Artistul și inspirația lui sunt personajele abordate de Leonard Oprea într-un nou fragment apărut la rubrica Respirații..

Vineri, 04.09.2020

 

Despre schimbări II

 

Carmen Sorescu vorbește despre salutul hinduist Namaste și despre tradiții care marchează existența umană.

 

Cartea săptămânii: Geamul dublu

Recomandarea revistei noastre din această săptămână este reprezentată de o carte premiată, publicată de Editura Darclée, în acest an.

 

 

Ilustrate cu flori și păsări călătoare

Sensibilitate, tandrețe și… vară – toate se întâlnesc în poemul semnat de Alina Neagoe, în Jurnalul ei de avocată.

 

Sâmbătă,  05.09.2020

Despre autoritate

 

Carmen Firan compară atitudinea față de autoritate a românilor în comparație  cu cea a americanilor, care sunt mai docili.

Revelația sexului opus

 

 

O altă după-amiază de sâmbătă a lui Valeriu Cristea aduce în atenție un episod din perioada pubertății, când a avut „revelația sexului opus”, urmărind pe ascuns, împreună cu alți băieți, o fată.

 

Și-a urma lor, toamna care mai grea

 

Întoarcerea în Copilăria noastră se produce de această dată prin intermediul lui Emil Gârleanu, cu un fragment selectat de Odilia Roșianu.

 

Duminică,  06.09.2020

Zgarda roșie

Primul cățel, iubire și căldură. Apoi tristețe. O evocare dulce-amară la Oameni și locuri, sub semnătura Cristinei Crețu.

 

Corona și lecțiile istoriei

În contextul acestui an neobișnuit, Dan Romașcanu pune o firească întrebare: Cum au răspuns de-a lungul timpului diferitele societăți izbucnirii epidemiilor?” Câteva pagini din istoria epidemiilor ne schimbă unghiul din care veți privi ceea ce ni se întâmplă.

Vivaldi – totdeauna surprinzător

Credeați că se mai pot descoperi aspecte noi ale creației unui compozitor atât de cunoscut? Gabriela Pop demonstrează că „și după 300 de ani mai sunt încă multe de spus despre Vivaldi”.

 

Literatura de azi 7/7: 24-30.08.2020

Timpul de relaxare și recitiri poate fi „umplut” cu articole variate ale revistei Literatura de azi. Angi Cristea le prezintă pe scurt pe cele din ultima săptămână a lunii august.