Odilia RoşianuOdilia Roşianu
01.07.2016

La mulți și buni ani! pentru Literatura de azi

E greu să nu devii patetic la momente aniversare. Iar dacă totuși te străduiești, se vor găsi binevoitori care să spună că n-ai suflet și simțiri. Cale de mijloc, însă, nu există, mai ales atunci când sărbătorești un vis, așa cum este Literatura de azi. Un vis pe care nici nu știai că-l ai, îl bănuiai undeva ascuns, iar când a apărut, a fost dragoste la prima vedere.

Cu ceva săptămâni în urmă, atunci când revista Literatura de azi devenea revista culturală online cea mai citită din România, scriam „Sky’s the Limit!”. Iar acum adaug – și puterea sufletească de a nu înceta niciodată să visezi pentru că aceea, într-adevăr, trebuie să nu aibă niciun fel de limite. Mai ales când visurile se îndeplinesc.

Cu excepția fondatorului „platformei” Literatura de azi, criticul Daniel Cristea-Enache, sunt cea mai veche membră a echipei. De-a lungul celor 3 ani, unii au venit și au plecat, au pus umărul la treabă sau au fugit mâncând pământul când lucrurile au devenit mai dificile. Acum suntem cei care au rămas și au visat. Echipa actuală are deja o structură bine conturată, posedând ceea ce este absolut necesar într-un asemenea demers – suflet, dăruire, o minte deschisă, o lipsă de apetit pentru scandal sau bârfe, simțul umorului și… timp de cedat pentru cultură.

Care sunt gândurile mele pentru Literatura de azi, cu sau fără aniversare? E cam greu de spus. Totuși, fiind eu absolventă de Medicină, mă gândesc că, dacă mi s-ar face o ecografie profesionistă de către un medic priceput, mi s-ar descoperi după acești 3 ani, cu siguranță, o nouă părticică în corp, bine constituită, care ar trebui să se numească simplu „Literatura de azi”. Pentru că trebuie să poarte un nume…

Vă invit să citiți gândurile unora dintre colegele mele din echipa redacțională Literatura de azi.

Maria Morariu, secretar general de redacție:

Acum doi ani şi câteva luni primeam onoranta invitaţie de a mă alătura unei echipe care construia o casă. Echipa avea deja proiectul, temelia era deja lucrată, dar construcţia era de anvergură şi necesita o echipă mai amplă, o echipă care să depună, precum cei care au pornit-o, suflet, pentru că, lucru curios, această casă folosea drept materie primă implicarea. Aţi ghicit probabil că vorbesc despre revista „Literatura de azi” şi despre echipa care (mi-)a devenit o adevarată familie. Vorbesc, totodată, despre fiecare cameră a acestei construcţii: (mă repet) implicarea, încrederea, calitatea, perseverenţa şi multe alte astfel de valori. Astăzi, în zi aniversară, nu pot decât să îi urez, cu tot dragul: La mulţi ani şi cât mai mulţi cititori implicaţi!

***

Daciana Loi, redactor:

Dacă eu eram un punct exterior planului α al literaturii, cărțile formau dreapta din acel punct, perpendicular pe planul literaturii, Daniel Cristea-Enache – o dreaptă inclusă în planul literaturii care a intersectat dreapta perpendiculară pe plan, Literatura de azi fiind o altă dreaptă inclusă în plan și perpendicular pe prima, atunci, distanța de la mine până la punctul de intersecție a celor două drepte din plan este o dreaptă perpendiculară pe cea de-a doua dreaptă din plan.

Cam așa a fost întâlnirea mea cu Literatura de azi… datorită lui DCE. Fiind profesoară de matematică, am încercat să reinterpretez Teorema celor trei perpendiculare. Ceva, ceva mi-a ieșit. 🙂

***

Teodorina Bușilă, omul care culege știri:

La mulți ani, LITERATURA DE AZI! Mă bucur să fac parte de la începuturi dintr-un proiect care aduce frumusețea în sufletul oamenilor. Fie să crești asemenea lui Făt Frumos din povești și, tot asemenea lui, să învingi în fiecare bătălie dusă pentru a sădi sămânța cunoașterii.

***

Ioana Dana Oniciuc, editor pagina de Facebook:

„Literatura de azi” aniversează trei ani, iar eu, în calitate de membru activ al echipei de Facebook, doi.

Doi ani de căutări, autodepășiri, emoții, acumulări și multe învățăminte. Mi-am dorit dintotdeauna să fac parte dintr-un asemenea colectiv și iată că, acum, la maturitate, mi s-a îndeplinit dorința. Din exterior poate părea în diferite feluri, dar am fost părtașă la momente care m-au îmbogățit spiritual.

Zumzetul unei redacții, chiar online, are caracteristici sănătoase, constructive. Doresc să mă bucur de fiecare descoperire ce ține de acest proiect. Or, dacă mai și răzbate în juru-mi, ce-mi pot dori mai mult? Poate doar viață lungă!

Așadar, un ceas aniversar plin cu de toate: obișnuitele speranțe și noi așteptări. Pentru mine și pentru toți iubitorii de literatură!

***

Gina Zaharia, editor pagina de Facebook: Literatura de azi – un tărâm al stărilor nuanțate, din care se revarsă dăruire, înțelepciune, cunoaștere, mister. Un raft al emoțiilor alese pe care vrei să le descoperi și să le păstrezi.

Sunt onorată că fac parte din această minunată echipă coordonată de neobositul Daniel Cristea-Enache și redactorul șef Odilia Roșianu, o echipă care crede în acest proiect, convinsă că va fi, mereu, un real succes.

La mulți ani, Literatura de azi!

***

Luminița Mirela Mănescu, editor pagina de Facebook:

Atunci când petreci o viață alături de cuvinte știi ce însemnătate au ele. Un cuvânt poate avea un efect devastator, dar – în egală măsură – poate alina, iubi, proteja. Adunate inspirat cuvintele devin acte de cultură. Iată scopul acestei reviste! În paginile ei se deschid inimi și minți, într-un complex tematic în care fiecare se poate regăsi. Viață îndelungată, Literatura de azi!

***

Elena Maria Ciocîntă, editor pagina de Facebook:

Oameni frumoși, 3 ani minunați pe care i-am petrecut împreună.

Vă mulțumesc că m-ați primit cu atâta căldură, că mi-ați dat șansa să vă cunosc și să vă am alături!

Mulțumesc pentru încrederea oferită!

Cu cât veți lucra mai mult în direcția corectă, cu atât mai mult vă veți apropia de succes. Prea mulți renunță la succes când sunt doar la o depărtare de un pas. Îl lasă la îndemâna altora.” (Napoleon Hill)

Cea mai mare victorie nu este să nu cazi niciodată, ci să te ridici de fiecare dată când ai cazut.” (Confucius)

***

Claudia Lasculescu, editor pagina de Facebook:

Literatura de azi?… Hm… M-a atins, m-a mişcat, a pus viață în inima mea şi m-a iubit necondiționat. Oamenilor minunați, vă numiți… Literatura de azi. La mulți ani! 🙂

***

Întreaga echipă le mulțumește cititoarelor & cititorilor Literatura de azi.

(siglă de Laurențiu Midvichi)