Geena ScarpeteGeena Scarpete
16.09.2016

Curiozități

            În multe dintre articolele anterioare ne-am îndreptat atenția asupra beneficiilor și a proprietăților miraculoase pe care multe dintre alimentele din jurul nostru le au. Menirea acelor articole, ca și a acestuia de astăzi, a fost să vă arăt că puteți supraviețui și fără produse de origine animală. Natura este extraordinară și ne pune la dispoziție tot ceea ce este necesar pentru o sănătate de fier, fără a fi nevoiți să apelăm la violență.

            Câți dintre noi consumă cânepă? Câți cunosc faptul că aceasta este o plantă medicinală care salvează vieți? Pe mulți îi va duce gândul la droguri… În realitate, există două tipuri de cânepă: cannabis indica, soiul cultivat pentru droguri, și canabis sativa, soiul cultivat în scop industrial / alimentar. Cânepa este utilizată în diverse industrii, dar ceea ce mă interesează cu adevărat este să vă prezint importanța ei în nutriție pentru că despre nutriție vorbim aici. În cazul vegetarienilor / veganilor, cânepa este considerată un aliment ideal. De ce? Pentru că reprezintă o sursă considerabilă de proteine. Produsele derivate din cânepă și pe care le putem include în dieta noastră sunt semințele, făina / pudra, uleiul și ceaiurile de cânepă. Nu le puteți consuma ca atare, de aceea vă recomand să le adăugați în lapte, iaurt, salate etc. Unii spun că seamănă la gust cu nucile, eu vă spun că seamănă la gust cu o combinație între iarbă și pământ. Știu, nu vă mai pare foarte atractiv, dar mai contează când, dacă o veți consuma, vă veți îmbunătăți sănătatea? Adică, nici carnea, în forma sa pură, nu este foarte gustoasă (să fim serioși, nimeni nu ar putea consuma carne crudă…), iar sănătoasă, cu atât mai puțin.

            Mai exact, ce conțin produsele din cânepă și cum ne ajută efectiv? Semințele de cânepă, de pildă, au un conținut nutrițional mai bogat decât semințele de dovleac, in sau susan. Cum spuneam, sunt bogate în proteine, dar și în acizii grași Omega 3 și Omega 6. Totodată, semințele conțin absolut toți aminoacizii esențiali. Toate aceste proteine vegetale, împreună cu acizii grași, aminoacizii esențiali și fibrele ne ajută să supraviețuim. Veți spune că există multe alte alimente care conțin aceste substanțe nutritive. De acord, dar cele regăsite în cânepă sunt asimilate cel mai bine de organismul uman. Tot în semințele de cânepă mai găsim minerale semnificative, precum fier, zinc, magneziu, potasiu, fosfor, sulf. Lecitina și calina sunt alte elemente pe care semințele de cânepă le conțin. Lecitina ajută la descompunerea grăsimilor și la producerea enzimelor, iar colina, produsă din lecitină, ajută sistemul nervos pentru o funcționare optimă, participând și la funcțiile ficatului și ale bilei; derivatul colinei, acetilcolina, o substanță deficitară la pacienții diagnosticați cu Alzheimer, este semnificativă pentru memoria de scurtă durată. Pentru o mai bună asimilare, recomand măcinarea semințelor de cânepă înainte de a fi consumate.

            În ceea ce privește uleiul de cânepă, specialiștii susțin că acesta este singurul ulei perfect echilibrat, conținând raportul ideal de Omega 3 și Omega 6 (3:1). Dacă veți alege să consumați acest ulei, veți ajuta la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Se mai recomandă în caz de diabet, afecțiuni dermatologice, cancer, astm etc. Pe lângă acizii grași, uleiul de cânepă este bogat și în vitamia E (antioxidant natural). Uleiul de cânepă poate fi administrat ca atare sau adăugat în mâncare (cca 15 ml / zi). Veți mai găsi în comerț și pudră proteică de cânepă pe care o puteți include în alimentație zilnic, aproximativ 10-15 grame.

foto-2

(sursa foto: delugecosmetics.com)

            Cânepa este așadar un aliment-minune. Nu poate să lipsească de pe rafturile voastre. Alegeți însă uleiul, semințele, făina sau pudra, pentru energie, pentru sănătate, pentru vitalitate. Nu fumați planta pentru că nu știu unde v-ar putea duce…

(sursa foto cover: ziuaconstanta.ro)