Cristina ChirvasieCristina Chirvasie
30.01.2016

Vreți „Moromeții 2”?

Cartea sau filmul? O întrebare care îmi amintește de puerilele chestionări ale oracolului de la sfârșitul gimnaziului. Între aceste două cuvinte n-ar trebui să existe disjunctiva, ci simpla conjuncție și. Întrebarea însă prinde la public și primește răspunsuri scurte și, evident, subiective. Ei bine, cum poți să alegi între Moromeții și Moromeții? Moromeții lui Preda, cea mai solidă construcție romanescă din istoria noastră literară. O lume cu personaje extragenice, iubite deopotrivă și de elevați și de cei mai puțini cultivați și de ecran și de scenă și de ramă. După 1987 însă n-am mai putut vorbi despre Moromeții lui Preda fără să ne gândim la Moromeții lui Gulea. Cum să alegi între două capodopere, una literară și cealaltă cinematografică?

sursa cinemagia.ro

Sursa foto: cinemagia.ro

Nu știu dacă am iubit Moromeții lui Marin Preda de la început. Obligativitatea școlară îmi zădărnicea impulsul de-a gândi cu mintea mea. Îmi amintesc că m-am îndrăgostit fundamental și iremediabil de pelicula lui Stere Gulea prin anii ’90. Poate a fost vorba de o schimbare de optică interioară sau de percepție a tot ceea ce însemna… la țară. Eram un copil născut pe asfalt, ca și Victor Rebengiuc, și mi-era teamă să pătrund într-un astfel de univers și deci, n-aveam putința de a-l înțelege. Știu cu certitudine că din acel moment m-am lipit de această carte și de acest film și de… muzeul lui Bernea.

Cred că Stere Gulea s-a născut pentru Moromeții, așa cum cred că pentru Vivi Drăgan Vasile, un elitist al imaginii cinematografice, acest film a însemnat un bulgăre de aur pe care a știut să-l transforme într-o bijuterie. Cred că Gheorghe Dinică trebuia să renunțe la Moromete pentru ca Victor Rebengiuc să-și poată crește unul dintre cele mai bune roluri din filmografia sa. Amândoi au fugit de Ilie din teama de a nu strica originalul. Cred că Luminița Gheorghiu o purta în și cu sine pe Catrina Moromete. Prin privirea, glasul și forța ei creatoare a mutat muntele Catrinei din file de roman în viața peliculei. Gina Patrichi, Dorel Vişan, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu, Ionel Mihăilescu, Constantin Chiriac, Petrică Gheorghiu, Constantin Cojocaru, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu au fost numele pe care Stere Gulea le-a ales pentru fresca Moromeților. Să nu-l uităm pe Marius Badea, adică pe Niculae, care a făcut un rol memorabil și care, dintr-o prematură percepție a realității, n-a ales actoria, ci ASE-ul.

Vivi Dragan Vasile_sursa filmreporter.ro

Vivi Drăgan Vasile (foto de pe filmreporter.ro)

N-am să vorbesc despre film pentru c-au făcut-o atât de temeinic, înaintea mea, și Tudor Caranfil și Călin Căliman și alți cronicari de film. Îmi doresc doar să vă pot convinge să (re)citiți și să (re)vedeți Moromeții. Să vă întâlniți cu o ecranizare impecabilă a unui roman fără cusur. Să vă bucurați de o peliculă realizată înadins în alb și negru pentru a nu falsifica realitatea. Să retrăiți întâlnirile din poiana lui Iocan. Să adulmecați salcâmul lui Moromete, adus cu macaraua pe platoul de filmare din Talpa (un sat aflat la câțiva kilometri de Siliștea-Gumești). Să (re)descifrați după aproape 30 de ani codurile unui film turnat în miezul unui regim politic penibil care n-a găsit motive să-l interzică, ci doar să-l cenzureze. Un film al tăcerii, al suferinței, al disperării, al unei identități care astăzi se zbate pe uscatul îndepărtării de sine, chiuretată de artificial și minciună.

La finalul anului trecut, la Teatrul Act din București, s-au sărbătorit cei 30 de ani de la lansarea filmului și cei 60 de ani de la apariția ediției princeps a romanului. Regizorul Stere Gulea a anunțat atunci că a scris deja scenariul pentru Moromeții 2 cu dorința de a afla de la public dacă ideea acestui film ar fi necesară și bine primită. Așa încât, cu o oarecare întârziere, port și eu această întrebare mai departe și vă îndemn să-i răspundem domnului Gulea.

sursa adevarul.ro

Foto de pe adevarul.ro

Imagine cover de pe jurnalul.ro