S-a topit zăpada zânelor și de câteva zile încoace ne-am reanimat. Mișunăm când colo, când dincolo, parcă mai puțin osteniți, mai puțin morocănoși, cu privirea dezmorțită de solaritatea spectaculoasă a unei primăveri așteptate. E o perioadă a anului în care cu predilecție tindem spre o recopilărie. Copilărește natura, copilărim și noi. Poate că primăvara este singurul anotimp pe care îl așteptăm cu adevărat.
Similitudinile dintre primăvară și copilărie nu sunt doar metaforice, ci ele au chiar resorturi organice. Nu ne putem împlini ca adulți decât dacă ne trăim copilăria, așa cum pomii nu pot da rod decât dacă au înmugurit. Însă primăvara nu e doar o simplă perioadă din an, așa cum copilăria nu e doar un interval necesar pentru un viitor adult. Primăvara trăiește și în cuvinte și se adapă de la izvorul sufletului. Cu cât el e mai limpede, cu atât cuvintele pe care le rostim cresc cu rost și rodesc la vreme potrivită. Sufletul însă nu vorbește doar în cuvinte, ci și prin sentimente. Iar sentimentele fiecăruia spun întotdeauna adevărul. Nu mă refer desigur la pseudo-sentimente, acelea care sunt iscate de gânduri, ci la cele din adânc. Lumea nu este altceva decât o pânzucă de sentimente, iar dintre acestea unul, dragostea, e rădăcina și izvorul binelui, cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur. De la acest izvor se adapă așadar primăvara cea din cuvinte.
Ieri a fost ziua lui Dragobete. Orașul fremăta. Flori, fete și băieți… dar nu ca pe vremea lui Dragobete, cu zâmbetul pe buze ca să râdă tot anul, cum spune folclorul. Am observat pe chipul multor tineri o încordare, ca o tulburare a apelor. Autobuzul cu care a trebuit să călătoresc până în centru era ticsit de tineri alertați de Dragobete. Unii vorbeau între ei. Tare. Alții la mobil. Mai tare. Comunicau prin vocabule simple și multe onomatopee, mai toți, bifând task-ul Dragobete. M-a frapat că niciunul dintre acei tineri nu se uita pe geam să vadă frumosul zilei, ci erau preocupați de clubul unde să se ascundă mai pe seară. Și asta mi-a vorbit nu de primăvara din cuvinte, ci despre iarna din inimile lor. I-am privit mai cu atenție pe câțiva dintre ei. Fete și băieți deopotrivă. Toți frumoși la chip, dar adormiți de nedragoste. Mi-am amintit de Antoine de Saint-Exupéry, tatăl Micului Prinț, care își îndemna cititorii să nu iubească primăvara, ci înfățișarea unei anumite flori în care primăvara s-a închis. Așa cum le spunea să nu iubească dragostea, ci pe cel în care s-a întrupat ea. Și, pe cât de frumoase și adevărate sunt aceste cuvinte, pe atât mie mi-au adus o mare întristare pentru că mi-am dat seama că acești tineri au inimile încuiate într-o existență dictată de tablete și task-uri și că lor, probabil, le place primăvara că e frumos afară și că iubesc amorul, mai degrabă decât dragostea.
Mi-am alungat întristarea amintindu-mi de Roald Dahl’s Esio Trot. Un film marca BBC, apărut pe ecrane în 2015, o excelentă ecranizare semnată de regizoarea irlandeză Dearbhla Walsh a uneia dintre povestirile celebrului scriitor Roald Dahl. Cinematografia s-a mai întâlnit până acum cu opera lui, la ecranizarea unor povestiri pentru copii. Charlie and the Chocolate Factory, Danny – The Champion of the World, Matilda și alte câteva. Literatura norvegianului, adoptat de britanici, este una specială, fapt pentru care a fost considerat unul dintre cei mai mari povestitori pentru copii al secolului XX. Între el și Antoine de Saint-Exupéry există asemănări biografice. Amândoi aviatori, amândoi au suferit accidente aviatice, amândoi s-au apucat să scrie povești după aceste experiențe traumatizante. Diferența dintre operele lor este desigur una de substanță, însă amândoi și-au urmat dorința de a le dărui micilor cititori deprinderea lecturii. Din păcate, Saint-Exupéry a plecat vremelnic dintre noi, dar poate că și el ar fi ajuns și scenarist, așa cum a făcut Roald Dahl. Cert este că influența lor asupra literaturii pentru copii a fost extrem de importantă. Dahl a preferat poeziei și profunzimii lui Saint-Exupéry o virare spre comic și grotesc care îi face opera să vibreze diferit. Poate din această cauză i-a fost ușor să scrie și nuvele pentru adulți.
Esio Trot, în varianta cinematografică, este o comedie care priește oricărei vârste. Cele două personaje principale, Mr. Hoppy și Mrs. Silver, capătă o viață încântătoare prin interpretările unui tandem-surpriză, Judi Dench și Dustin Hoffman. N-am să dezvălui sinopsisul pentru ca cei care nu au văzut filmul încă să se poată bucura de poveste, așa cum n-am să mă refer la titlul său destul de întortocheat, după mine total neinspirat.
Aparent povestea lui Dahl nu are profunzimi, însă în spatele unei întâmplări comune, croită cu multă originalitate, dăm tocmai peste acea primăvară din cuvinte despre care am vorbit la început. Ea este anotimpul sufletului în care adevărul înflorește, bunătatea înmugurește și dragostea rodește.
(sursa foto: cinemagia.ro)