Emil Brumaru
19.11.2015

La Dolhasca (2)

20-VI

Muțescu, dimineața, la ora 5, vine în casă, miroase picioarele nevestei și pleacă ofuscată!

X

J.O. extrăgea esența vacanțelor din pereții vechilor școli pustii.

X

Un țigan uriaș, cu burta revărsată peste curea, de 62 de ani, instrumentist, îmi spune că scuipă sînge și ca să-mi demonstreze își scuipă în palmă. O flegmă roșie, vîscoasă‼

X

Junghi în baza hemitoracelui stîng. Gazda continuă să întoarcă tabla de pe casă bocănind infernal toată ziua.

X

O țigancă tînără (20 de ani) susține că-i crește tensiunea cînd vin să i-o iau. Spune nerușinată: “Mi se zbate inima cînd vii la mine!”

X

Uriașa portocală cu zbaturi, construită de detectivul Arthur cu puțin timp înainte de a dispare, a fost luată apoi de piratul din “Balada trandafirului cu aburi” (acestuia i se scufundase tocmai trandafirul cu aburi).

X

21-VI

Scrisoare pe foaie dictando, de caiet, de la Tamara!

22-VI

J.O., dîndu-și seama deodată, într-o după-masă de iunie, de zborul fascinant al muștelor!

X

Ieri, în timp ce eram la Suceava, Muțescu face trei pisici. Cînd vin, unul e în mijlocul casei, altul în dulap, cu al treilea Muțescu stă sub pat, nerăspunzînd la chemări. Probabil din teama de-a nu o certa!

X

Personaj: Eleva Tamara cea de optsprezece ori virgină!

X

Neavînd altceva la îndemînă, J.O. tăia portocalele cu un bomfaier.

X

Un instrument de alamă din familia trompetei.

X

Citesc în R.l. numele celor ce au plecat în Finlanda. Nici Paleologu nu-i. A rămas numai M. Micu plus alți trei fericiți!

X

Era pe vremea cînd J.O., exasperat, descoperea posibilitatea de-a obține baligi roz!

X

Cele optsprezece dezvirginări ale elevei Tamara!

X

„Spargerea” de la școală. Bănuiți trei elevi și o elevă. Ei nu recunosc. Dar dacă totul e aranjat de N.? Pare ceva în stilul ei! Și apoi, e foarte liniștită. S-ar putea să afecteze, pur și simplu.

X

Sufletul meu se-nfășura în bale. Nu mai despic lumina ca pe-un măr.

X

Nu mai despic lumina, în suflet, ca pe-un măr,

Trenul tîrît de rîme a putrezit în haltă.

X

Deci sîmbătă C. aduce biletele pentru examen și le pune în sertar. Sîmbătă seara se îmbată și pierde cheile. I se dau (au trecut prin 2-3 mîini) duminică după masă. În noaptea de luni spre marți are loc (probabil) dispariția plicului cu subiectul la matematică. Se pare că, deși geamul a fost spart (scos), nu s-a intrat prin el, ci pe ușă‼! Dacă plicul cu subiectul de la matematică a dispărut de sîmbătă noaptea? Cine a văzut plicurile luni? Dar C.?

23-VI

Sîmbătă cu trandafiri și aer cald. Gazda continuă să întoarcă tabla pe dos pe casă. Grațioasa cantonieră S. în concediu. Eleva Milica dă examen de bacalaureat. De cîteva săptămîni s-a întors Nuți ardeleanca, cea care l-a bătut cu chiloții în cap pe electricianul Vasilescu. La școală C. e suspectul nr. 1!

X

N. (soția lui C.) chemată la miliție pentru a da o declarație. Chemată și gazda lor: Chifor. Ea, îmbujorată, speriată, emoționată. Are un puf în păr și i-l iau, fiindu-mi brusc milă, o nesfîrșită milă pentru femeia asta drăguță, de 30 de ani, pe care soțul o înșală (de fapt n-o înșală, lucrurile sunt pe față făcute) cu altă profesoară (S., 24 de ani, grăsuță, brunetă, arogantă, din Suceava).

24-VI

Era pe vremea cînd între sufletul tandru și trist al detectivului Arthur și cei trei sîni mistici ai Reparatei pîlpîiau o mie de lacuri străvezii.

X

Au înflorit crinii albi. Pun o buturugă-n iarbă, în fața ușii, pe care voi sta de-acum. Scriu…

X

Tristețea insuportabilă, prăfuită, apăsătoare, a salcîmilor din miezul verii.

X

Reparat, stînd pe un butoi de tablă plin cu benzină. (Din el detectivul Arthur se aproviziona pentru vechiul său Ford.)

X

Piuitul disperat al puilor dezorientați în după amiaza cenușie (cer închis cu lacăte moi), călduță, de duminică tîrîtă prin ierburi proaspăt cosite. Zborul dezolat al unui puf rătăcit în camera mare, mirosind a cărți și-a taine.

X

M. (10 ani): calină, mobilă, veșnic născocind pretexte de-a o ține în brațe.

X

Să mă scufund în tăcerea acestei după amiezi, să trăiesc inutil, fără dragoste, fără poezie, într-o localitate pierdută, cu oameni simpli, unii răi și urîți la suflet, alții neștiutori, inocenți, speriați de orice lucru dinafară. Veșnic îndurerat că nu am o femeie nebună, nebună, care să-mi priceapă culorile speranței.

X

Neliniștea fluturînd ca un fular pe umăr.

Imagine de pe universdecopil.ro