Leonard OpreaLeonard Oprea
11.11.2021

Cînd există smerenia?

Smerenia nu există în sfera existenței mundane.

Smerenia nu, nu este evlavie, cucernicie, cuvioșie, pioșenie (în dicționare laice fiecare dintre cele mai înainte numite este pe rînd identificată cu celelalte trei…).

Smerenia este Chenoză (din grecescul kenosis = deșertare, golire): deci este asumarea stării de om în ascultare de Dumnezeu Tatăl, de către Domnul Iisus Christos Însuși, stare ce trebuie să fie și este condiția sine qua non a Credinței creștine.

Iar Chenoza întru adevărul ei a fost săvîrșită și împlinită doar de Domnul Iisus Christos.

Zguduitor descrisă o aflăm în misterele nopții din grădina cu măslini, de la poalele Muntelui Eleonului, Grădina Ghetsimani.

Paradigmatic explicată este în Rugăciunea lui Iisus, capitolul 17 al Evangheliei după Ioan, capitol pe care eu îl consider chintesența metafizică a Credinței creștine.

Însă, pentru fiecare dintre noi – ucenici întru Credință – în Predica de pe Munte, Domnul Iisus Christos definește Smerenia în Fericirea a 9-a:

„Ferice de voi cînd oamenii vă insultă, vă persecută şi spun tot felul de lucruri rele, minţind împotriva voastră din pricina Mea!”   (Matei, 5/11)

Prin urmare, așa cum este percepută în sfera existenței mundane, adică definită precum atitudine umilă, supusă, respectuoasă, sau comportare modestă, plină de bună-cuviință (vezi dicționarele laice) – Smerenia nu există.

„…săgetată din

granit catedrala se

roagă mut; plouă…“

(din „Trezirea Șoimului – Theophil Magus” , Ed. Eikon, 2019)

RESPIRAȚIA

Creat de Leonard Oprea, acest nou eseu în literatura universală, „Respirația” – este o relativ scurtă, simplă și profundă meditație /aforism, cugetare, poezie, poem, proză scurtă, micro-eseu etc./ încheiată întru doar un haiku ce re-deschide meditația spre noi universuri de întrebări și răspunsuri asupra condiției umane.

(http://www.amazon.com/THEOPHIL-MAGUS-LIVING-BOSTON-Anna-Maria/dp/1462894763)

(https://ro.wikipedia.org/wiki/Leonard_Oprea)

(http://christian-articole.blogspot.ro/2016/07/theophil-magus.html)

(http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/leonard-oprea-in-lumea-secolului-xxi-se-pune-intrebarea-quintesentiala-exista-libertatea-de-stelian-turlea-14665342)