Ramona MüllerRamona Müller
02.11.2021

Înapoi la Haimanale

Noi, românii, suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gândeşte prea mult, ne putem mândri că cel puţin se discută foarte mult.


 I.L. Caragiale

Arma pe care Caragiale a folosit-o cel mai des în scrierile sale a fost ironia. Adept al inculturii și a incapacității de a gândi, marele dramaturg a reușit să surprindă cel mai bine în personajele sale spiritul carpato-danubiano-pontic. Nenea Iancu este prezent în România zilelor noastre aproape în orice situație socială și cotidiană.

Casa memorială Ion Luca Caragiale  este situală pe DN 72 Târgoviște-Ploiești, în localitatea care poartă numele marelui scriitor român. Caragiale s-a născut în comuna Haimanale din județul Prahova. Astăzi, comuna se numește I. L. Caragiale și face parte din județul Dâmbovița. Casa memorială nu este cea în care a  trăit dramaturgul. Clădirea construită în stil rustic pune în evidență documentare, mărturii scrise, obiecte personale și fotografii din viața marelui publicist născut la Haimanale.

Nonconformist, văzând că în România valoarea sa literară nu este apreciată, Caragiale a hotărât la un moment dat să devină cârciumar. A deținut mai multe berării în București și în gara de la Buzău, dar toate s-au dovedit a falimentare. Fiind o fire destul de îngăduitoare, Caragiale nu își lăsa niciodată prietenii să își achite consumația. Scriitorul se trezește peste  noapte bogat, moștenind de la rude o avere strânsă tocmai din teatru, băutură și mâncare. Atunci se hotărăște să părăsească țara definitiv în 1905, stabilindu-se la Berlin.

 

Caragiale, Caragiale, dacă nu erai matale,

 Rămâneam tot… haimanale.

(Nichita Stănescu)