Călin VlasieCălin Vlasie
14.10.2024

Poezie și psihic (1980-1985) – 11

71. Ea intră în cabinetul meu; dominată de cuvinte şi gesturi; venea de undeva dintr-un unghi pe care aş fi dorit să-l pipăi, să-l cercetez, să-l cunosc.

Se roti din sine în faţa celor două oglinzi mari, coloane com­pacte topite în pereţi, şi se izbi cu ochii de acea planşă (albastru pe alb) a creierului omenesc, cred nevăzută şi nebănuită niciodată până în acea clipă.

Afară ningea, o uriaşă sinapsă, accentuând izolarea şi inso­li­tul; planşa aceea albastră părea turnată, sudată, plantată în zidul alb.

Vezi – îmi spuse cu o grabă uluitoare – aş vrea să fiu ca şi creierul ăla, să fiu ca un creier, da, să fiu ca un creier.“

De ce?“, i-am întrerupt brusc uluirea, surpriza, poate spaima, poate o revelaţie a unui surprins absolut.

Nu ştiu, dar aş vrea să fiu ca şi creierul ăla, mă înţelegi? Tu trebuie să mă înţelegi, că de-aia eşti ceea ce eşti, ca să mă înţelegi pe mine, măcar tu să mă înţelegi.“

72. Poezie a realului, poezie a irealului.

Realizare şi irealizare.

73. Sunt momente când simţi că rămâi suspendat direct în veşnicie, suspendat de propria ta gândire.

Totalitară şi unic mod de a te surprinde dincolo de propria ta existenţă imediată.

Să simţi mai ales că nu eşti singur şi că în jurul tău sunt o sume­denie de forme neînsufleţite care te sprijină pe tine, Inspec­torul Însufleţit, aşa cum coala imaculată de hârtie sprijină forme negre de tuş.