Literatura de aziLiteratura de azi
02.04.2019

La mulți și buni ani! pentru Gabriela Adameșteanu

Se învaţă enorm dintr-o carte. Cărţile aduc informaţii de toate tipurile. Eu ştiu istoria altor ţări numai din literatură. Geografia, biologia le absorbi în ficţiuni fără să-ţi dai seama. Nu mai vorbesc despre antrenamentul creierului, acum, când știm că suntem pândiţi de distrugerea lui. Acest tip de civilizaţie care se adresează doar ochiului şi care lasă compartimente întregi din creier nefolosite va duce spre bolile degenerative ale creierului.

***

Cea mai mare nedreptate făcută morților este că nu mai află bucuriile celor pe care i-au iubit. Sau pe care încă îi iubesc, dacă, acolo unde se află ei, mai există iubire. Poate chiar morții noștri dragi ne ajută atunci cînd ne este greu și ei ne trimit bucuriile?

***

S-a schimbat lumea. Fenomenul este general. Comunismul a creat acest fenomen al lecturii de masă, pentru că nu exista divertisment, informare, călătorii, iar oamenii trebuiau să consume cumva nevoile legate de distracţie. Acum, ştiţi bine, este o schimbare culturală și tehnologică. Ce nu se citește acum, dar ce nu se va citi în viitor! Am nepoţi şi îmi dau seama de puterea electronicului. Există o diferenţă și între lectura pe cartea de hârtie, şi cea pe suport electronic.

***

Cartea te ajută să fii empatic. Cum altfel poţi ajunge la felul în care vede altcineva lumea, realitatea, valorile, viaţa? Doar prin intermediul unei cărţi. Cartea îl reprezintă pe celălalt, omul pe care altfel nu-l întâlneşti. Chiar cel care a murit acum o sută de ani este viu și profund în cartea pe care a scris-o: firește, cu condiția să fie valoroasă, autentică. Lectura este un antrenament ca să  înţelegi lumea. Te îmbogăţeşte mental, sufleteşte. Am văzut şi oameni foarte inteligenţi, care nu citesc. Sunt ok, dar au o uscăciune sufletească. Chiar dacă văd lumea, o văd din stricta lor perspectivă.

Gabriela Adameșteanu

(sursa foto: epitesti.ro)

208 cititori