Literatura de aziLiteratura de azi
13.01.2019

Despre iubire

Ce trebuie să faci ca să ții o iubire în viață, o iubire mustind de plăcere?

Să n-o omori cu premeditare. În rest, nu există tratamente de supraviețuire sau măști de oxigen. Nici resuscitare. Cine încearcă să aplice iubirii o terapie intensivă se amăgește. Iubirea te ține în viață, nu tu pe ea. Și mai e un lucru de spus: o iubire veșnică trebuie să fie ceva obositor și cu multe riduri.

Dialectica în iubire e un fals grosolan. Iraționalul face regula. Abia mai târziu încercăm să găsim motivele, cauzele dragostelor noastre și astfel proiectăm asupra lor ficțiuni care să ne convingă că am avut argumente logice pentru care el sau ea „merita“ să fie iubit sau iubită. Dependența față de o anume persoană survine când se împlinește un tip de alchimie al cărei narcotism e de cele mai multe ori sexual. Dragostea nu e doar oarbă. E și mută, e și surdă, n-are minte, ci doar o imensă dorință de neoprit. Ce e rațional în faptul că bătaia de aripi a unui fluture poate naște o furtună?

Oficializarea unei iubiri poate însemna sufocarea ei. Sunt pasiuni care nu-și găsesc respirație decât în contexte extraconjugale.

Important într-un mariaj e ce se întâmplă după ce nebunia amorului s-a risipit. Unii nu mai găsesc sens să continue. Alții consideră că trebuie să rămână parteneri pentru a mima eficient jocul de societate sau doar pentru a evita singurătatea. Copiii sunt o rațiune specială.

Valentin Nicolau (22.06.1960 – 13.01.2015)

[sursa citatelor: Revista Tango, 22 iunie 2011]

(sursa foto: http://topuri.info/2016/02/top-8-inimioare-prezente-natura-si-peisaje/)

1.954 cititori