Christian CrăciunChristian Crăciun
04.02.2019

Lutul și cristalul

Priveam un ulcior, unul dintre acelea care fac bucuria unui arheolog când sunt descoperite şi ale căror cioburi sunt lipite cu grijă pentru a reconstitui vasul iniţial. 
Şi deodată am avut revelaţia unei posibile clasificări binare a sufletelor în suflete de lut şi suflete de cristal.

Primele sunt plămădite din cele patru elemente: pământ, apă, aer, foc, printr-o minunată alchimie şi este dintotdeauna engramă a trupului care îşi conţine spiritul. Sufletul-ulcior de lut poate fi lipit după ce a fost spart, chiar dacă partea întregitoare e de altă culoare, nu are desene, vasul poate fi totuşi funcţional.

Cristalul este rodul unei metamorfoze asemănătoare, la procesul de fabricare a sticlei adăugându-se plumbul, ceea ce alchimic cere iarăşi complicate desluşiri ale simbolului. Sufletele-cristal însă, atunci când se sparg (şi se sparg foarte uşor) nu mai pot fi lipite, mult mai preţioase poate, ele au devenit cioburi aruncate pe care nici un arheolog, în vecii vecilor nu le va mai reîntregi vreodată. Şi încă o observaţie: sufletul – cristal cântă atunci când este lovit. Cu unul din cele mai pure sunete din natură.

(sursa foto: metropotam.ro)

460 cititori