Gabriela PopGabriela Pop
07.07.2024

Cei doi ochi albaștri ai iubitei mele

Bună ziua, tuturor! 

Gustav Mahler, omagiat azi la 164 de ani de la naștere, este cunoscut în special pentru simfoniile sale, dintre care cu greu se poate alege o favorită, în ciuda popularității celebrului Adagietto din Simfonia nr. 5.

Tot ca o simfonie este compusă și colecția de 6 cântece intitulată Cântecul Pământului, o reflecție asupra frumuseții eterne a naturii și a vieții omului, în trecerea sa spre inevitabilul sfârșit.

Pentru astăzi am ales însă o lucrare din tinerețe, compusă de Mahler la 24 de ani, în urma iubirii neîmpărtășite față de soprana Johanna Richter. Este vorba despre Die zwei blauen Augen – Cei doi ochi albaștri ai iubitei mele, al patrulea lied din Lieder eines fahrenden Gesellen – Cântecele unui ucenic rătăcitor. Aceste lieduri, pe versuri scrise tot de Mahler, sunt deosebite în creația sa prin cele două lumi descrise, cea reală și cea a viselor, între care compozitorul oscilează în suferința sa, îndemnându-l să ia drumul rătăcirii. Vom audia așadar acest lied, dar în transcripție pentru cor, interpretat de grupul coral francez Accentus.

Foto: Moriz Nähr (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_Mahler)