Literatura de aziLiteratura de azi
26.01.2025

„Zbor deasupra unui cuib de cuci”, la Teatrul Nottara

Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman, după romanul omonim al lui Ken Kesey, în regia lui Vlad Cristache, va avea premiera oficială la Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara, pe 31 ianuarie, ora 19:00, respectiv 2 februarie, ora 18.30.

O poveste cu un succes copleșitor de-a lungul timpului și care a cunoscut interpretări magistrale atât pe scenă, cât și pe ecran, Zbor deasupra unui cuib de cuci chestionează în aceeași măsură limitele normalității și libertatea umană, punând în discuție nu doar problemele din spitalele de psihiatrie și tehnicile de vindecare, ci, mai ales, vulnerabilitatea ființei umane în fața sistemului.

Pus în scenă de regizorul Vlad Cristache, spectacolul se bucură de o distribuție remarcabilă, în rolul lui Randle McMurphy publicul având șansa să-i admire pe rând pe actorii Șerban Gomoi și Adrian Nicolae, iar în celebrul rol al indianului Bromden, pe actorul Florin Piersic Jr. Distribuția este completată de Isabela Neamțu, Rareș Andrici/Tudor Cucu Dumitrescu, Ionuț Grama, Dan Bordeianu, Ion Grosu, Mihai Marinescu, Mircea Teodorescu, Sorina Ștefănescu, Răzvan Bănică, Vlad Bălan, Irina Ștefan și Raluca Jugănaru. Scenografia este semnată de Theodor Cristian Niculae.

Ca să nu ajungă la închisoare, Randle McMurphy, un tânăr inadaptat, mimează dezechilibrul psihic și ajunge într-un spital de psihiatrie, unde va descoperi curând că se află într-un univers guvernat de frică, iar scopul principal nu e nici pe departe vindecarea pacienților. Rebel și plin de viață, în acest spațiu se va simți pentru prima dată responsabil și va încerca să-i contamineze și pe ceilalți de bucuria de a trăi.

Din 1962, de când a fost publicat, puține romane au concurat cu Zbor deasupra unui cuib de cuci în ceea ce privește influența la nivelul publicului larg. Ce a țintit Ken Kesey, unul dintre principalii reprezentanți ai mișcării counterculture din America, prin această poveste, este, pe de o parte, sistemul, iar pe de altă parte, cultura conformistă a timpului său și, mai ales, practicile folosite în instituțiile psihiatrice, pretinzând că aceste spitale sunt mai degrabă închisori care, sub aparența metodelor științifice evoluate, nu fac, de fapt, decât să-i îmbolnăvească mai rău pe oameni. În rândul non-conformiștilor, Zbor deasupra unui cuib de cuci a popularizat ideea că boala mintală este mai degrabă o proiecție a societății.

Perspectiva lui Ken Kesey asupra societății și asupra sistemului a fost adesea criticată, dar ea rămâne la fel de puternică astăzi, pentru că, în esență, vorbește despre a fi diferit… „Dacă oamenii ar înțelege că e posibil să fii diferit, fără ca asta să însemne că ești o amenințare, lucrurile ar sta cu totul altfel!”

Orice spectacol trebuie să vorbească despre momentul prezent, despre o realitate care ține de prezent. Or, mie mi se pare că Zbor deasupra unui cuib de cuci e un text care vorbește despre libertatea spiritului într-un context în care această libertate a spiritului este cenzurată. Și în acest moment eu cred că e nevoie de spectacole care să elogieze spiritul liber, gândirea liberă și să ne aducă aminte că, înainte de a fi o societate uniformă, suntem individualități. În Zbor deasupra unui cuib de cuci sistemul încearcă să zdrobească un om care nu face altceva decât să se bucure de viață, să trăiască totul cu zâmbetul pe buze și să fie plin de vitalitate. Inițial i se restrâng toate drepturile exterioare, iar în final, acestui om i se încearcă restrângerea dreptului de a gândi. Și eu asta vreau să subliniez în spectacol, că societatea reacționează agresiv la… bucuria de a trăi. Bucuria de a trăi deranjează atât de tare sistemul, încât simte nevoia să-l anihileze cu agresivitate.”

Vlad Cristache, regizor

Bilete la spectacol puteți găsi pe site-ul www.nottara.ro și la agenția Teatrului Nottara (Bld. Magheru nr 20).

Foto cover: Maria Gândac