Literatura de aziLiteratura de azi
21.01.2016

Vizionarul

Ce dovadă mai bună a succesului de stil al unui autor decât adjectivizarea numelui?! Alături de un grup select, precum Shakespeare, Dickens şi Kafka, George Orwell (25.06.1903 – 21.01.1950) a dat de multe ori ocazia folosirii descrierii de „orwellian”, asociate în majoritatea cazurilor cu atotştiutorul „Frate cel Mare”/ Big Brother din faimosul volum  „O mie nouă sute optzeci şi patru”. Scriitor, comentator la radio BBC, editorialist și reporter, el a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor.

În anul 1904 s-a mutat împreună cu mama și sora lui în Anglia, studiind în perioada 1917 – 1921 la Colegiul Eton, o foarte bună universitate engleză, și publicând în diferite reviste ale colegiului. La un an după absolvire s-a angajat în cadrul Poliției Imperiale Indiene (în Birmania), perioadă pe care o va povesti în romanul Zile birmaneze. După ce a lucrat în Franța având profesii foarte diferite, s-a întors în Anglia și a deschis un magazin sătesc. Sub pseudonimul George Orwell a scris articole pentru ziare și apoi, în prima sa carte Fluierând a pagubă prin Paris și Londra (1933), și-a descris experiența de scriitor de stânga. Aceasta este o relatare emoționantă și mai ales comică a celor câțiva ani de sărăcie autoimpusă pe care i-a trăit după ce s-a întors în Europa.

Romanul “Ferma animalelor” critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii. În timp ce acest roman înfățișează conducătorii corupți ca fiind un defect al revoluției (și nu revoluția însăși), arată și modul în care ignoranța și indiferența posibilă față de problemele din cadrul unei revoluții pot permite să se întâmple orori dacă nu se face o trecere calmă către un guvern al clasei muncitoare.*

Şi atunci, tovarăşi, nu e la fel de limpede ca lumina zilei că tot răul acestei vieţi a noastre izvorăşte din tirania fiinţelor omeneşti? Numai dacă scăpăm de Om, numai atunci produsul muncii noastre o să ne aparţină. Aproape peste noapte putem deveni bogaţi şi liberi. Şi atunci, ce trebuie să facem? Ce? Să muncim zi şi noapte, trup şi suflet, pentru răsturnarea rasei omeneşti! Iată mesajul meu către voi, tovarăşi: REVOLUŢIE! Nu ştiu când o să vină această revoluţie, poate într-o săptămână, poate într-o sută de ani, dar ştiu, la fel de sigur cum văd paiele astea sub picioarele mele că, mai devreme sau mai târziu, se va face dreptate. Fixaţi-vă acest lucru în minţi, tovarăşi, în puţinul care v-a mai rămas de trăit! Şi, mai mult decât orice, transmiteţi acest mesaj al meu celor ce vor veni după voi, aşa încât generaţiile viitoare să ducă mai departe lupta, până la victorie. 

(„Ferma animalelor”, traducere Mihnea Gafiţa)

Imagine de pe blogdecititori.ro

*sursa: wikipedia