Literatura de aziLiteratura de azi
20.11.2023

Stabat mater

Stabat mater, lucrarea dedicată Fecioarei Maria (portretizând suferințele acesteia în fața Crucii), a fost interpretată pentru prima dată, în forma sa actuală, la Paris, pe 7 ianuarie 1842, presa relatând după eveniment:

„Numele lui Rossini a fost strigat printre aplauze. Întreaga lucrare a transpus publicul; triumful a fost deplin. Trei părți au trebuit să fie repetate… și publicul a părăsit teatrul emoționat și cuprins de o admirație care a cucerit rapid tot Parisul.”

În martie, la Bologna, premiera pe tărâm italian a fost dirijată de alt mare compozitor al timpului, Gaetano Donizetti, care a declarat despre reacția publicului:

„Entuziasmul este imposibil de descris. Chiar și la repetiția finală, la care Rossini a asistat, în miezul zilei, el a fost însoțit până la casa sa în uralele a peste 500 de persoane. Același lucru s-a petrecut și în seara premierei, sub fereastra sa, întrucât Rossini nu a fost prezent în sală.”

 

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la ora 19.00) veți putea asculta la Sala Radio această creație muzicală religioasă care s-a bucurat de un mare succes în secolul al XIX-lea: Stabat mater de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

Creația lui Rossini va fi interpretată de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. Acesta se află pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, după o lungă colaborare cu Orchestra de Cameră Radio. În 2015, Toufic Maatouk a debutat ca dirijor în una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume: Carnegie Hall, New York – cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli – cu Recviemul lui Mozart.

Evenimentul de la Sala Radio se va desfășura cu participarea soliștilor vocali MĂDĂLINA BARBU – soprană, LILIA ISTRATII – mezzosoprană, ANDREI MIHALCEA – tenor  și  IUSTINIAN ZETEA – bas și a CORULUI ACADEMIC RADIO, pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUŢU.

(comunicat transmis de Radio Romania)

(sursa foto cover: www.abc.net.au)