Literatura de aziLiteratura de azi
06.09.2021

S-A SCHIMBAT GRAMATICA LIMBII ROMÂNE!

Noua PROGRAMĂ DE LIMBA ROMÂNĂ pentru ciclul gimnazial, intrată de curând în vigoare, impune o altă abordare a gramaticii limbii române, prin introducerea de noi termeni, noțiuni, aspecte ale claselor lexico-gamaticale și ale funcțiilor sintactice!
„GRAMATICA ACTUALIZATĂ” de prof. Mariana Badea, recent apărută, explică și clarifică noile terminologii și concepte – destul de multe – cu care elevii nu sunt obișnuiți, iar în manuale fie nu există deloc, fie sunt doar menționate.
Dintre noile terminologii și noțiuni, exemplificăm doar câteva câteva: clitice anticipate și clitice reluate; calitatea de centru și calitatea de adjunct a claselor lexico-gramaticale, realizări ale părților de propoziție și posibilități combinatorii ale părților de vorbire, substantivele masive și arhigenul, cele cinci conjugări ale verbului, modul prezumtiv, desființarea diatezelor reflexivă și pasivă, verbele interent reflexive, relația ternară a numelui predicativ, complementul prepozițional și multe altele.
În finalul cărții, există „EXTRAS DIN ORDINUL MINISTRULUI EDUCAȚIEI NAȚIONALE NR.3393/28.02.2017 – ANEXA NR.2 – PRIVIND APLICAREA NOILOR PROGRAME PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIMNAZIAL”, care se referă strict la gramatica limbii române.