Odilia RoşianuOdilia Roşianu
05.10.2015

Profesori puternici, elevi instruiți

„Profesori puternici, pentru societăți durabile” a fost sloganul din 2015 pentru Ziua mondială a educației (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day), marcată în fiecare an la 5 octombrie, prin inițiativa UNESCO.

Cu toate problemele existente în învățământul românesc, există profesori care trebuie sărbătoriți. Sunt cei care fac din pasiune această meserie, care sunt îndrăgiți de elevi, care s-ar duce la școală chiar și dacă ar trebui să aducă bani de acasă. De-a lungul anilor, fiecare dintre noi a fost atașat și a rămas marcat de prezența unor Profesori (cu majusculă) în viața noastră.

Datorită lor, România are (și a avut) elevi olimpici, studenți „ademeniți” să ia drumul Universităților din diferite țări și, nu în ultimul rând, o Școală care, încă, supraviețuiește. Numeric, sunt puține cadre didactice (motiv pentru care, în foarte multe dintre orașe, numărul elevilor dintr-o clasă este nepermis de mare), iar, dintre acestea, și mai puține au cu adevărat spirit pedagogic. Dar sunt. Și lor le mulțumim.

Chiar dacă e zi de sărbătoare, iar evenimentele curg de-a lungul și de-a latul țării, nu trebuie să uităm de precaritatea statutului profesorului în țara noastră, de lipsurile cu care se confruntă acesta atât pe plan profesional, cât și personal. Ar fi necesar să ne alăturăm și noi cu adevărat, nu numai formal, Declarației de la Incheon, din mai 2015, unde cele 160 de state participante s-au angajat să respecte câteva obiective majore: să ofere profesorilor pârghii prin care să poată acționa; să se găsească mijloace de recrutare adecvate pentru cadrele didactice; profesorii să beneficieze de formare profesională și calificări și să fie motivați. Și mai recent, Summit-ul de la Oslo, din iulie 2015, dedicat educației, a subliniat necesitatea de a investi în formarea cadrelor didactice.

ziua-educatiei-copy

10.535 cititori