Odilia RoşianuOdilia Roşianu
01.01.2019

Prima zi din Noul An. Pe la prânz.

Poate să ningă sau să fie o zi de primăvară. Să fii obosit după o noapte nebună sau melancolic, visând la ce ai avut cândva.
Cu speranțe sau nu pentru ce va veni. Singur sau cu un om drag.

Există ceva care a unit întotdeauna. Indiferent de regimul politic, de religie, de sentimente, de vârstă. Iar acel „ceva” a fost MUZICA. Pe care nimeni nu a reușit vreodată s-o facă să „tacă”. Mai ales când ea se auzea de la Viena…

Primul concert a avut loc pe 31 decembrie 1939, la 11.30 dimineața, în timp ce lumea și presa erau ocupate, desigur, cu așa-zisele crime de război ce ar fi fost comise de britanici și de discursul de Anul Nou al lui Joseph Goebbels.
Douăzeci de ani mai târziu, concertul începea să fie transmis în direct la televiziuni. În acest joc erau cuprinse din ce în ce mai multe țări.
Concertul de Anul Nou de la Viena a rămas, inclusiv în timpul comunismului,  o constantă în viața noastră. Pe 1 ianuarie eram racordați la lume. Atunci se întâmpla și la noi acasă ceea ce se trăia în partea „civilizată”.

Firește, tradiția este respectată și anul acesta, după (aproape) 80 de ani de la debut. De la ora 12.15* ne vom instala comod, cu o cafea în față sau cu un pahar de șampanie, și vom privi cum, în „Sala de Aur”, se va da startul oficial pentru 2019. Pentru că niciun an nu poate începe cu-adevărat fără acordurile muzicii lui Strauß – tatăl și fiul. Și nu numai.

Audiție plăcută! 🙂

*Concertul de Anul Nou va fi transmis în direct la TVR1 și la Radio România Muzical.

(sursa foto: sonyclassical.com)

646 cititori