Odilia RoşianuOdilia Roşianu
06.02.2017

Poți să stai o zi fără el?

M-am documentat pentru acest text, pe cuvânt, mai ales că știu de foarte multe zile ce „mare” (și imposibilă) zi se sărbătorește astăzi. Dar la final, tot ce am citit mi s-a părut inutil. Sau mai mult – era atât de lăudat, încât ar fi fost și mai greu să îmi imaginez că cineva și-ar putea închipui o zi fără el. Așa că am hotărât să scriu mai puțin din „date” și mai mult din „suflet”.

De 17 ani, adică din 2001, pe 6 februarie se serbează Ziua Mondială fără Telefon Mobil. Firește, ideea a fost a unui scriitor, Phil Marso. El lansa în 1999 un thriller al cărui personaj principal era chiar telefonul mobil. În povestea lui, mobilul ne supraveghea permanent și atent, spre binele nostru, dar era amenințat de un asasin invizibil; pe parcursul acțiunii, apare întrebarea logică despre cum a putut ajunge un dispozitiv să ne modifice total comportamentul şi să bulverseze toate codurile sociale. Scriitorul Phil Marso afirma că nu a fost niciodată împotriva telefonului mobil, deşi nu îl folosea.

Iată, deci, cum după nu foarte mulți ani de la dezvoltarea primului telefon complet mobil (de către Martin Cooper, sub brandul Motorola) care, în paranteză fie spus, costa 3500 $, s-a simțit deja nevoia creării unei zile în care să ne prefacem că mobilul nu există.

Unii specialiști afirmă că această dependență, nomofobia (no-mobile-phone-phobia), ar trebui inclusă în categoria bolilor importante ale secolului nostru, tratamentul fiind similar oricărei dependenţe – renunţarea treptată la gadget şi găsirea unor alternative. Și pare grav, atâta timp cât unul din trei posesori de telefon mobil (inteligent) spune că nu-şi poate imagina viaţa fără jucăria preferată!

Sunt foarte multe manifestări des întâlnite și n-ar strica să ne întrebăm dacă nu vom răspunde și noi cu „da” acelor întrebări care ar face diagnosticul de necontestat.

Verificați telefonul periodic chiar dacă nu vă semnalează niciun mesaj, apel sau alte alerte?

Înainte de culcare, aveți grijă să puneți telefonul pe noptieră sau lângă pat?

Apelați permanent la telefon, pentru internet, pentru orice cuvânt, idee, întrebare la care „aveți un lapsus”?

Vă întoarceți din drum dacă v-ați uitat telefonul acasă, chiar dacă acesta nu e „de serviciu”?

Conduceți doar cu gps și, implicit, cu hărțile din telefon?

Relațiile voastre se desfășoară în majoritate prin telefon (sms, messenger, whatsapp etc.)?

Probabil că ce mai mare parte dintre noi a căzut pe gânduri în această clipă…

Da, e clar că suntem dependenți. Totuși, ne stă în putere să micșorăm măcar numărul de ore în care telefonul mobil este prelungirea mâinii, a creierului și a ochilor noștri.

Iar Ziua Mondială fără Telefon Mobil poate fi o ocazie. Chiar dacă nu o vom „sărbători” pe 6 februarie (e zi de lucru, totuși!), poate o mutăm într-o zi de week-end. Când mâna, creierul și ochii noștri vor avea alte îndeletniciri. 🙂

(sursa foto: hdfootagestock.com)

2.378 cititori