Literatura de aziLiteratura de azi
23.12.2021

Pomul de Crăciun

Frumos Crăciun o să fie! A nins două zile din crivăţ şi acum în ajun s-a schimbat vântul; suflă austrul, subţiind norii printre care încep să se ivească stelele şi aducând cu el un ger de te taie. La curtea caselor lui conu Mişu e zarvă mare. Pe porţile deschise larg nu mai contenesc săniile încărcate cu musafiri. E pom de Crăciun la care sunt poftiţi copiii tuturor prietenilor. În mijlocul salonului încăpător, care ţine de la intrare până la terasa din fund, e aşezat bradul împodobit de-ţi ia ochii. Cucoanele se învârtesc de colo pănă colo, rânduind lucrurile la locul lor. Copiii, nerăbdători, aşteaptă în odaia din dreapta semnalul când vor putea intra. Să aştepte, că nu e încă gata. Mai sunt de aşezat jucăriile pe mescioara din jurul bradului şi de pus la fiecare teanc de jucării câte o carte de vizită cu numele copilului căruia i se cuvine; şi nici conu Mişu n-a sosit încă de la club cu bărbaţii, ca să se bucure şi ei de bucuria copiilor.

(„Nicuşor”, fragment)

 

Ioan Alexandru Brătescu-Voinești (1 ianuarie 1868 – 14 decembrie 1946) s-a născut la Târgoviște ca descendent al unei familii de boieri; eroul din nuvela „Neamul Udreștilor” e un strămoș al scriitorului. A făcut Liceul și Universitatea la București, după care a ocupat postul de judecător în București, Ploiești, Pitești, Craiova și Târgoviște, unde în anul 1896 s-a stabilit definitiv.

Brătescu-Voinești a  fost membru al Academiei Române din 1918, iar în anul 1945 a câștigat Premiul Național Pentru Proză. În literatură a debutat sub îndrumarea lui Titu Maiorescu. Primul volum, culegerea „Nuvele și schițe”, i-a apărut în 1903. A urmat în 1906 „În lumea dreptății”, iar în 1912, „Întuneric și lumină”.

Nuvele-si-povestiri--Bratescu--Voinesti-66603

Imagini de pe coltulcolectionarului.ro