Literatura de aziLiteratura de azi
12.04.2024

Patimile după Bach – concert educativ pascal

Seria de concerte educative Muzica pe Înţelesul Tuturor, adresată adolescenţilor şi adulţilor, continuă pe 20 aprilie, de la ora 11, pe scena Ateneului, cu un eveniment dedicat perioadei premergătoare Sfintelor Paşti. Compozitorul care se identifică cu muzica religioasă creştină nu poate fi altul decât Johann Sebastian Bach, considerat părintele muzicii clasice şi modelul tuturor generaţiilor care i-au urmat.

Trăirea sinceră, intensă şi profundă a sentimentului religios se transmite la Bach prin lucrări muzicale unice, impresionante, tulburătoare şi înălţătoare. Ariile şi duetele din cantate şi oratorii celebre vor fi presărate cu selecţiuni din concertele instrumentale scrise de Bach pentru vioară şi oboi, pline de energie, cantabilitate şi virtuozitate, toate, în interpretarea membrilor orchestrei şi corului Filarmonicii „George Enescu”, în frunte cu concertmaistrul Rafael Butaru.

Ateneul Român, sâmbătă, 20 aprilie, ora 11, Patimile după Bach

CRISTINA VASILACHE – soprană
GEANINA MUNTEANU – alto
RĂZVAN GEORGESCU – bariton
ADRIAN PETRESCU – oboi
RAFAEL BUTARU – vioară
MIRCEA LAZĂR – vioară
CORINA MITROI – vioară
IULIA GOIANĂ – violă
IZABELA GHERGU – violoncel
SĂNDEL SMĂRĂNDESCU – contrabas
RALUCA ENEA – clavecin
Comentariu – MIHAI COJOCARU

Program

Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, 1052R, partea I
Aria „Auch mit gedämpften schwachen Stimmen” din Cantata BWV 36
Duetul „Nun verschwinden alle Plagen” din Cantata BWV 32
Aria „Blute nur du liebes Herz” din Matthäus-Passion
Aria „Ich will den Kreuzstab gerne tragen” din Cantata 56
Aria „Mache dich mein Herze rein” din Matthäus-Passion
Arioso pentru oboi şi coarde din Cantata 156
Aria „Erbarme dich unser, mein Gott” din Matthäus-Passion
Concertul în re minor pentru vioară, oboi şi orchestră, 1060R, partea IÎn stagiunea 2022 – 2023 a fost inaugurat proiectul
Muzica pe înțelesul tuturor, în care artiștii Filarmonicii „George Enescu” se prezintă publicului prin recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant. Comentarii de specialitate transmit, într-un limbaj accesibil și atrăgător, informații despre compozitori și piesele incluse în programe, iar instrumentiștii și cântăreții filarmoniști oferă interpretări de referință. Recitalurile și concertele se desfășoară fără pauză, cu o durată de aproximativ 75 de minute.

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/