Literatura de aziLiteratura de azi
06.08.2021

O veste tristă – a plecat profesorul Ștefan Cazimir

Conducerea Federației Comunităților Evreiești din România a aflat cu profundă durere și imens regret de trecerea în neființă a domnului Prof. univ. dr. Ștefan Cazimir, intelectual de înaltă ținută și recunoscut și apreciat om de cultură. Prin dispariția sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriașă pierdere, ci și societatea română în general.
Unul dintre cei mai importanți filologi români contemporani, Ștefan Cazimir este considerat cel mai de seamă cunoscător și critic al operei lui I.L. Caragiale. Deloc întâmplător, pentru că și Ștefan Cazimir era dăruit cu un simț al umorului extraordinar.
Rămâne memorabilă prezența sa, alături de prietenul și fostul său student, regretatul poet și om de teatru Aurel Storin, la una dintre edițiile festivalului Pro Etnica de la Sighișoara, când cei doi au încântat publicul printr-o dizertație – presărată cu zeci de glume – despre umorul evreiesc.
Tot inspirat de Caragiale, după Revoluția din 1989 Ștefan Cazimir a fondat Partidul Liber-Schimbist, iar prin prezența sa în Parlament a încercat să aducă echilibru și înțelegere în politica românească.
Autor a numeroase cărți foarte valoroase, Ștefan Cazimir a fost unul dintre cei mai importanți membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer. Personalitatea sa și moralitatea impecabilă au dus, în mod firesc, la deținerea funcției de Președinte al Comisiei de Etică și Mediere F.C.E.R.
În rândul comunității evreiești, Ștefan Cazimir activa neobosit în viața culturală, participând la numeroase evenimente literare și artistice. Generos, împărtășea cu plăcere celor din jur multe lucruri din vasta sa cunoaștere, fiind o adevărată „enciclopedie umană”. Totodată, sfaturile sale de viață erau neprețuite.
Cu informații despre înmormântare vom reveni în curând.
Baruch Dayan Ha Emet! Fie-i memoria binecuvântată!”

(sursa: Federația Comunităților Evreiești din România)