Literatura de aziLiteratura de azi
20.11.2015

Nici grav, nici depresiv

Emil Brumaru se va afla sîmbătă, de la ora 14.00, la standul Polirom/Cartea românească pentru lansarea volumului Opere V. Crepusculul civil de dimineaţă, cea mai recentă apariţie din colecţia „Opere”, cu desene ale autorului şi o prefaţă de Luminiţa Corneanu. Pe parcursul celor trei părţi, „Rezervaţia naturală de îngeri”, „Crepusculul civil de dimineaţă” şi „Istoria parfumului”, poezii mai vechi și mai noi ale lui autorului se dezvăluie cititorilor.

Umorul, tristețea, melancolia, nostalgiile sau erotismul sînt, rînd pe rînd, „armele” cu care Emil Brumaru învinge de fiecare dată, fie că vorbește despre îngeri, despre femeie sau despre lucruri cotidiene, cum ar fi banala cafea.

„Nici chiar cînd e trist Brumaru nu poate fi grav pînă la capăt, pentru că spiritul ludic i-o ia înainte. Volumul e o sumă a poeziei brumariene de toate felurile şi întîlnim tonuri diferite din cele încercate de poet de-a lungul timpului. Una peste alta însă, Crepusculul civil de dimineaţă e opera aceluiaşi îndrăgostit de lume şi de viaţă, dar mai ales de femeie, pe care-l ştim din volumele anterioare. E clar că sentimentul sfîrşitului nu-l poate face pe poetul Emil Brumaru nici grav, nici depresiv. E o adevărată fervoare de a trăi în aceste versuri, căci aici, cum am văzut, şi îngerii trăiesc printre ciuperci şi libelule, se desfată în aşternuturi moi şi îmbietoare, ştiu tainele amorului şi se dedau la tot felul de năzbîtii, de obicei erotice. Cititorul îndrăgostit de Brumaru va găsi toate sonorităţile lui şi toate temele. Va găsi sonetul, poezia cu vers scurt, ritm iambic şi rimă împerecheată, va găsi cuvintele tari şi imaginile diafane. E pur şi simplu Brumaru, pour les enfants et pour les raffinés.” (Luminiţa Corneanu)

Invitați: Luminița Corneanu, Radu Vancu, Daniel Cristea-Enache
Moderator: George Onofrei
coperta1
Imagine cover: DocuArt