Diana Serena BuneaDiana Serena Bunea
15.04.2024

Moi, dans le ruines rouges du siècle

Între 1 și 30 martie s-a jucat piesa „Moi, dans les ruines rouges du siècle”  la teatrul Duceppe, Place des Arts, Montreal, cu o distribuție extraordinară, în care este și actrița româncă de origine basarabeană Aliona Munteanu.

Primele ecouri ale acestei piese dramatice sunt semnalate imediat în presa comunității românești din Montreal. Simona Pogonat în „Accent Montreal” începe exact cu monologul care deschide acest spectacol dramatic excepțional:

Bonsoir, Je m’appelle Sasha. L’histoire que vous allez entendre, je ne sais pas pourquoi je la raconte. Peut-être d’ailleurs que je ne la raconte pas vraiment. Peut-être que c’est elle qui se raconte malgré moi. C’est donc l’histoire d’une vie qui va se raconter à travers moi. Et cette vie, c’est la mienne. Je suis né le 12 février 1969 en Ukraine soviétique.”

Buna seara, eu mă numesc Sasha. Povestea pe care o veți asculta nu știu de ce o povestesc. Poate că nici nu o povestesc cu adevărat. Poate că ea se povestește de fapt. E povestea unei vieți ce se va povesti prin intermediul meu Și această viață este viața mea. Sunt născut pe 12 februarie 1969 în Ucraina sovietică.

«Cu aceste cuvinte începe piesa Moi, dans les ruines rouges du siècle în care Sasha Samar joacă, literalmente, rolul vieții sale. O piesă care ne poartă prin copilăria, adolescența și tinerețea acestui actor născut în Ucraina comunistă, martor al declinului și prăbușirii imperiului sovietic și al anilor haotici și confuzi ce au urmat imediat după. Sasha are șapte ani când descoperă că femeia pe care o considera mamă nu este de fapt mama sa adevărată și că a fost răpit la vârsta de trei ani de tatăl său, Vasili. Din acel moment, Sasha nu-și dorește altceva decât să devină celebru, pentru ca mama sa, oriunde s-ar afla, să-l vadă, să-l recunoască și să reia legătura cu el.

În două ore parcurgem câteva decenii de istorie. Este amintit Holodomorul, Iuri Gagarin și prima călătorie a omului în spațiu, accidentul nuclear de la Cernobîl, războiul sovieto-afgan, perestroika, glasnost şi sfârşitul Uniunii Sovietice. Personajele se uită la televizor la Olimpiada de la Moscova – prilej de a o introduce, cu umor, pe Nadia Comăneci (Sophie Cadieux) – și la „seria secolului” la hochei, ocazie pentru a face un clin d’œil publicului quebechez, amintind de Guy Lafleur. („Accent Montreal” – Simona Pogonat)

Viorel Anghel, în „Pagini Românești”, semnalează performanța artistică a Alionei în piesa Moi, dans les ruines rouges du siecles, punctând temele centrale ale acestui spectacol dramatic:

Regizată de Olivier Kemeid și de Stéphanie Capistran-Lalonde, piesa este scrisă de Olivier Kemeid după viața actorului Sasha Samar, o viață desfășurată pe fundalul evenimentelor din Ucraina ca parte a Uniunii Sovietice.

Trebuie spus că nu este vorba despre un spectacol nou, inițial el fiind jucat în 2012, când a fost întâmpinat cu multe aprecieri de critică. Piesa a obținut atunci, din partea Association québécoise des critiques de théâtre, premiul pentru cel mai bun spectacol al anului.

Dincolo de absurdul tragic-comic al vieții în comunism, împins în caricatură cu un personaj al cărui scop în viață este să fie un imitator al lui Lenin, Moi, dans les ruines rouges du siècle este un spectacol profund uman, care emoționează.

Relațiile dintre copii și părinți, căutarea unui drum în viață, povestea primei iubiri și a primilor prieteni adevărați, toate acestea sunt parte din puzzle-ul pus în scenă cu mult talent de actorii aleși în distribuția acestei piesei.

Moi, dans les ruines rouges du siècle  este, de asemenea, o poveste despre iertare și despre a fi mai buni.

Sasha este jucat de… Sasha Samar, care-și oferă viața, cu o candoare infinită, publicului. Nu poți să nu-l iubești pe Sasha, personajul principal, cu toate imperfecțiunile lui, imperfecțiuni care se estompează pe măsură ce personajul se maturizează.

Olivier Kemeid a reușit magistral să prezinte toate aceste elemente ținând spectatorul mereu în priză, așteptând să vadă ce se întâmplă în scena următoare. (Viorel Anghel – „Pagini Românești”)

Aliona Munteanu, născută în Basarabia, interpretează nu mai puțin de patru roluri în această piesă de teatru.

Spectacolul dramatic captivează atenția spectatorului încă de la început, prin intrarea în scenă a personajului principal, Sasha Samar, care anunță din primul moment subiectul central al piesei: viața sa. El însuși intră în pielea personajului, interpretând cu o forță și o intensitate memorabilă fiecare vârstă cu dramele și traumele care îl însoțesc pe tot parcursul vieții. Încercarea de regăsire a mamei devine scopul vieții sale, în acest sens dorește să devină celebru precum Nadia Comăneci, și joacă hochei până se accidentează… Pe lângă traumele personale, se adaugă traumele istorice și sociale ale comunismului, ale unei întregi națiuni. În mod simbolic, dorul nesfârșit de mama și căutarea ei reprezintă la nivel macro lupta pentru pentru libertate a unei întregi națiuni, peste care regimul totalitar își lasă amprenta pe mai multe generații. Tragicomicul subtil al situațiilor și al stărilor sufletești ne poartă în trecutul nostru, în copilăria marcată de regimul în care am crescut și ne-am format, care a lăsat urme adânci în toți cei care am trăit experiența unui regim totalitar.

Aliona joacă nu mai puțin de patru personaje, mama adoptivă, profesoara, femeia care muncește pământul. Actrița povestește în cadrul interviului acordat pe 10 februarie pentru emisiunea „Ora Românească” cum s-a îndeplinit visul ei: în urma vizionării spectacolului jucat în 2012, ea a rămas impresionată până la lacrimi și a dorit să joace în această producție dramatică. Întâmplarea a făcut ca un actor să-i vorbească anul trecut despre audițiile pentru această piesă de teatru repusă în scenă. Momentul mult așteptat a sosit când a fost felicitată la telefon pentru obținerea contractului în urma mai multor audiții. Actrița româncă de origine basarabeană Aliona Munteanu se exprimă prin orice formă de artă, dans, muzică, poezie, transmițând emoție, pasiune și dragoste.

Aliona s-a născut în Basarabia în 1984, încă de la vârsta de 5 ani e pasionată de dans, muzică și teatru. Urmează cursurile  Liceului de Filologie și Limbi Străine „ȘTEFAN PROCOPIU din Vaslui și apoi Facultatea de Teatru, Sectia de păpuși și marionete U.N.A.T.C. I.L. CARAGIALE, București. Din 2007 locuiește în Canada la Montreal, unde și-a continuat studiile cu un Masterat în Pedagogia Artei Dramatice la Université du Québec à Montréal (UQAM). Își continuă și cariera artistică în Canada. Aliona este de asemenea profesoară de teatru și dans la Montreal. În 2009 este nominalizată Cea Mai Bună Actriță la Festivalul de Film Gopo în filmul Schimb valutar, iar în 2013 câștigă acest titlu la Festivalul de Film Trebas din Canada pentru filmul Obsession. Totodată, Aliona participă la numeroase emisiuni pentru copii și spectacole dramatice. Organizează spectacole pentru copii la mai multe biblioteci din Montreal, cursuri și Ora Poveștilor la Școala Junimea Română din Montreal. Anul acesta va participa în luna iulie la New York, urmând să prezinte Festivalul Românesc de pe Broadway alături de Lucian Mândruță.

Voi încheia cu o definiție a funcției Teatrului pe care ne-a oferit-o regizorul Alexander Hausvater: „Teatrul este o experiență spirituală care poate să existe numai dacă spectatorul în sine trece de la postura de spectator. El trebuie să se schimbe…”

Cu alte cuvinte este vorba despre metanoia, o înnoire a Omului prin Artă, prin Cuvântul rostit care capătă valențe vindecătoare, Catharsis prin Artă.

Surse:

  • Accent Montreal – „Aliona Munteanu și povestea emoționantă a lui Sasha Samar în piesa Moi, dans les ruines rouges du siècle”  de Simona Pogonat

  • Pagini românești – „Aliona Munteanu în Moi, dans les ruines rouges du siècle de Viorel Anghel

  • Ora Românească Montreal – Emisiune realizată și prezentată de Adrian Ardelean

(Imagini de pe site-ul Théâtre Duceppe)

__________

Diana Serena BUNEA este corespondent al revistei „Literatura de azi” în Canada