Literatura de azi la Librăria Bizantină este un program gîndit pe termen lung care va oferi scriitorilor români expunerea publică și vizibilitatea pe care o merită. Datoriile noastre față de scriitorii români sînt mari – fără ei și cărțile lor, cultura română ar fi o sintagmă vidată de conținut.
În fiecare lună, la Librăria Bizantină, un autor român va fi invitatul lui Daniel Cristea-Enache, într-un eveniment incluzînd un dialog cu criticul literar, o lectură publică, o sesiune de Q & A și una de autografe.
Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Facultatea de Litere a Universității din București, România literară, LiterNet, HotNews, Contributors, Dinu Lazăr/ fotografu.ro, DocuArt.
Invitata lunii decembrie (ediția a șasea) este Daniela Zeca.
Daniela Zeca este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. La sfîrşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. Din martie 2003 a fost redactor şef al redacţiei Literatură Arte, iar ulterior directorul canalului TVR Cultural. A publicat volumele: Orfeea (poezie, Viitorul Românesc, 1994), Îngeri pe carosabil (proză, Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critică literară, Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (Polirom, 2007), Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Polirom, 2009), Istoria romanţată a unui safari (roman, Polirom, 2009, 2011; Premiul revistei Convorbiri literare), Zece zile sub val / Ten Days Under the Veil (jurnal de călătorie, Litera, 2011), Demonii vîntului (roman, Polirom, 2010) şi Omar cel orb (roman, Polirom, 2012).
„Într-o lume care se lasă tot mai mult colonizată de clișeele occidentale, Daniela Zeca are curajul de-a privi în direcția opusă… Ea a scris un roman inițiatic inspirat dintr-un Orient căruia, dintr-o leneșă orbire, îi ignorăm oglinzile vitale.” (Matei Vișniec)
„Daniela Zeca face parte dintre puținii scriitori români care au o viziune transnațională asupra existenței, definindu-se nu ca un autor local, ci ca o conștiință a lumii contemporane.” (Alex Ștefănescu)
„Trebuie să privim cu prudenţă şi înţelegere lumea orientală. De exemplu, în Persia actuală mirii, înainte de nuntă, se duc în Shiraz, deschid culegerea de poeme a lui Hafez şi ce citesc acolo constituie o profeţie pentru viitorul lor împreună. Îl interpretează ca pe un oracol. Ori, cînd începi o relaţie pe baza unui act de divinaţie pe poezie pură, în acelaşi spaţiu în care teocraţia şi restricţiile Shariei imprimă nişte reguli de neînţeles, te întrebi unde e adevărul.” (Daniela Zeca, intervievată de Virginia Costeschi, BookMag)
„Omar cel orb va fi un bestseller. Însă pariul meu critic e altul: autoarea lui va fi un nume de prim ordin în proza românească postrevoluţionară. «Trilogia orientală» care nu e trilogie şi «exotismul» care nu este exotism reprezintă, în cazul său, doar începutul.” (Daniel Cristea-Enache)
Literatura de azi @ Librăria Bizantină
Librăria Bizantină, str. Bibescu Vodă nr. 20, sector 4, București
Coordonator program: Cristina Adomniței/ Librăria Bizantină
Coordonator editorial: Odilia Roșianu/ Literatura de azi
Director artistic: Laurențiu Midvichi