Literatura de aziLiteratura de azi
20.11.2015

La ce sunt bune cărţile?

La ce sunt bune cărţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine fără să citeşti. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. În ce mă priveşte, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărţi. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie să citesc aşa cum am nevoie să mănânc şi să beau. Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca şi aceea materială. Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută.

Nicolae Manolescu

***

Anul trecut, la Gaudeamus 2014, una dintre cele mai așteptate cărți era „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc“ de Nicolae Manolescu. Volumul a fost lansat de către Editura Paralela 45 pe data de 22 noiembrie 2014.

După 365 de zile, la standul aceleiași edituri, sâmbătă, de la ora 17.30,  profesorul Nicolae Manolescu este invitat  la o întâlnire cu publicul pentru o sesiune de autografe ce vor fi acordate pe ediția a II-a a volumului „Viață și cărți”.