Literatura de aziLiteratura de azi
21.01.2016

Împotriva uitării

Vineri, 30 octombrie, Clubul Colectiv (sediul fostei fabrici „Pionierul” din București). Concert al trupei Goodbye to gravity, așteptat cu mare nerăbdare.

Incendiu, groază, suferință, tragedii. 63 de morți, cel mai grav accident din România de după 1989.

Ați uitat? Poate da, poate nu.

Literatura de azi salută inițiativa Agerpres „împotriva uitării”. Timp de trei luni, în perioada 30 noiembrie 2015 — 29 februarie 2016, se va lansa un set de întrebări adresate publicului, în special celor care sunt implicați în mod direct sau doresc să schimbe ceva în urma accidentului din clubul Colectiv.

Scopul inițiatorilor este ca vocile care pot transforma acest proiect în realitate să devină publice. Eugen Mihăescu, Alexandru Hausvater, Alin Mureșan, Zoia Alecu, George Ivașcu sunt doar câțiva dintre cei care au răspuns deja întrebărilor de la Agerpres. Printre ei se află și Daniel Cristea-Enache, cel care a propus ca motto pentru acest demers „Aici au murit ai noștri”.

#MemorialColectiv este hashtagul sub care se vor aduna materialele jurnalistice, răspunsurile și dezbaterile ulterioare și care va reuni toate propunerile de realizare a unui simbol în memoria celor dispăruți. Instituțiile media, blogger-ii și formatorii de opinie sunt invitați să se alăture proiectului de realizare a unui Memorial Colectiv, alături de arhitecți, psihologi, sociologi, istorici, reprezentanți ai autorităților și apropiați ai victimelor.

„Mi-aș dori ca acel club al groazei, al durerii și al disperării SĂ DEVINĂ UN MEMORIAL”. Așa începe scrisoarea Oanei, sora lui Cătălin Alexandru Simion, dispărut în incendiul de la Club Colectiv. Și, cu siguranță, aceasta ar fi speranța fiecăruia dintre membrii familiilor care și-au pierdut pe cineva drag acolo.

Sursa informațiilor în română – aici.

Sursa informațiilor în engleză – aici.