Ioana Dana OniciucIoana Dana Oniciuc
22.03.2019

Festivalul „George Enescu”… pentru copii

A sosit un moment așteptat de mulți dintre iubitorii muzicii clasice, acela ca sub egida Festivalului Internațional „George Enescu” să aibă loc și manifestări dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Ei vor putea intra, alături de adulți, în fascinanta lume a celui mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii, afirma că un lucru mai puțin cunoscut este că, în realitate, spectatorii noștri au vârste cuprinse între 3 și 93 de ani. Deseori se întâmplă să vedem în sală familii cu trei generații de reprezentanți. Festivalul „George Enescu” pentru Copii, chiar dacă este dedicat copiilor, va deveni prilejul pentru cea mai interesantă conversație despre muzica clasică între generații. Părinții sau bunicii care participă la festivalul mare vor putea să repete experiența alături de cei mici și să compare sentimente, emoții, trăiri.

Artiștii Operei Comice vor prezenta concertele, care vor fi adaptate acestui gen de public. Durata lor nu va depăși 30 de minute, interval de timp ideal pentru a ține atenția trează unui copil. La finalul fiecărei reprezentații, concertele vor fi explicate pe larg într-o sesiune educativă susținută de muzicienii Operei Comice pentru Copii. 

Muzica clasică trebuie să facă parte din lumea contemporană, așa cum o face muzica în general. Ne-am propus acest obiectiv ambițios de a „normaliza” consumul de muzică clasică, iar festivalul dedicat copiilor nu este altceva decât o astfel de normalizare. Festivalul expune copiii de la vârste fragede la experiența unui festival de muzică clasică și, mai ales, susține eforturile Operei Comice de a le forma gustul pentru muzica cultă, a declarat Mihai Constantinescu, directorul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Festivalul „George Enescu” pentru Copii va fi organizat, așadar, de Opera Comică pentru Copii din București, la sediul său din Calea Giulești nr. 16, în perioada 31 august – 22 septembrie 2019. Concertele vor avea loc în cele patru week-end-uri de festival, respectiv 31 august – 1 septembrie, 7-8 septembrie, 14-15 septembrie și 21-22 septembrie 2019. Vârsta recomandată pentru participare este de 3-12 ani.

Poate e bine de amintit că din 2010 mai există un proiect denumit „Clasic e fantastic” în care se promovează muzica clasică în rândul copiilor și tinerilor, acest demers având un rol extrem de important pe care micii melomani îl vor conștientiza mai târziu. La cât de pline sunt sălile pe durata respectivului eveniment, nu există nicio îndoială asupra interesului manifestat de copii, părinți și bunici.

Prin urmare, nu uitați să rezervați bilete și la manifestările dedicate copiilor, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

72 cititori