Literatura de aziLiteratura de azi
10.11.2015

Dincolo de timp

„George Enescu a fost cunoscut mai ales ca violonist şi mai puţin în postura sa de compozitor. Muzica lui poate fi caracterizată printr-un stil eclectic, însă este strâns legată de tradiţiile muzicale româneşti, deşi din 1946 G. Enescu a plecat din ţară.

Marele nostru compozitor era caracterizat de un bun simţ şi de o modestie ieşită din comun, spre deosebire de alţi mari muzicieni, cum este, de exemplu, cazul lui Wagner.

Muzica lui Enescu este o muzică de reculegere, de rugăciune. Regăsim această stare profundă chiar şi în compoziţiile sale cu accente romantice. Putem vorbi, în cazul său, de o muzică din trecut, care are rădăcini în preistorie, cu sonorităţi bizantine şi influenţe din zona muzicii tradiţionale din Balcani.

Am putea să îl definim ca fiind un compozitor atemporal, deşi muzica sa se află în legătură cu muzica compusă în prima parte a sec. XX. Dincolo de elementul modern, muzica sa ar fi putut să fie scrisă în orice vreme. Nu găsim în creaţiile sale afectare sau artificialităţi, ci foarte multă onestitate.

Decorul în care putem plasa universul său imaginar este secolul lui Pericle, clasicismul elen, cu splendoarea insulelor greceşti, scăldate în soare.

Cel mai mare compozitor român, George Enescu, a realizat o sinteză de o incredibilă frumuseţe, a înglobat limbajul altor muzicieni, născând o muzică apolinică. Am putea vorbi despre o clasicizare a romantismului. Opera sa “Oedipe” este o capodoperă, o lucrare monumentală, despre care mulţi vorbesc dar pe care puţini o cunosc, o studiază şi o înţeleg cu adevărat.” (Tiberiu Soare)

Fundaţia Calea Victoriei şi Teatrul Odeon organizează joi, 19 noiembrie, de la ora 19.30, un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, desfăşurat la Sala Studio.

Invitatul serii este dirijorul Tiberiu Soare, care va povesti despre marele compozitor român, sub titlul „George Enescu – Muzica dincolo de timp”.

afiș enescu

(comunicat de la Teatrul Odeon)