Daniel Samuel PetrilăDaniel Samuel Petrilă
26.03.2017

Cu dragoste, să vă redea viața…

„Voi, oameni slabi care renunţaţi cu atâta uşurinţă. Aveţi nevoie de cineva care să vă ia uşor, cu dragoste, şi să vă redea viaţa.”

 

Creatorul american Tennessee Williams (26 martie 1911 – 25 februarie 1983), pe numele său real Thomas Lanier Williamsa fost distins cu Premiul Pulitzer pentru dramă (A Streetcar Named Desire „Un tramvai numit dorință”), în 1948, ca o recunoaștere a meritelor sale de dramaturg.  Multe din piesele sale au beneficiat de ecranizări remarcabile. De pildă, un succes important l-a avut și The Glass Menagerie  („Menajeria de sticlă”), din 1945, Cat On a Hot Tin Roof  („Pisica pe acoperișul fierbinte”), în 1955. Tennessee Williams a scris, de asemenea, și poezie, nuvele, memorii etc.

(sursa foto: smithsonianmag.com)

„Williams a modificat convenţiile teatrului printr-o adâncă intuiţie personală a iraţionalului. În aşa-numitul «teatru al absurdului», asemenea intuiţii au devenit norma dramei. Exemplele lui Beckett, Genet, Artaud şi Ionesco s-au contopit într-un stil internaţional. Stilul… exprima mai curând o atitudine radicală faţă de realitate. Realitatea era sezisată ca o întâmplare sau ca un lucru misterios. Omul era văzut ca o fiinţă contradictorie şi imprevizibilă, mereu în flux. Iar limba însăşi era acceptată ca o activitate irelevantă a spiritului discursiv, neputincioasă fie să descrie omul, fie realitatea. De vreme ce nici o structură nu mai putea fi desluşită în experienţă, însăşi forma dramei era cu totul fărâmată, iar limbajul era cu totul dizolvat ca organ al gândirii. Ceea ce rămânea pe scenă era doar un absurd sens al existenţei, o intuiţie poetică, dincolo de comic ori de tragic, a absurdei persistenţe a omului… Asemenea drame păreau a fi, la prima vedere, o expresie denaturată a nihilismului. Dar dacă ar fi fost astfel, era un soi de nihilism care aproape paradoxal refuză se să accepte ca atare. Tensiunea acestui paradox indica făgăduinţa unei noi antiforme.” [Robert E. Spiller et al. (eds.), Literary History of the United States, 1963]

(sursa foto cover: lubimyczytac.pl)