Literatura de aziLiteratura de azi
07.05.2019

Compus de ENESCU la doar 16 ani

Pentru prima oară pe scena Sălii Radio, vineri, 10 mai (de la ora 19.00), va fi interpretat Concertul pentru pian și orchestră de GEORGE ENESCU, lucrare într-o singură parte compusă la Paris, în 1897, când acesta avea doar 16 ani! Onoarea îi va reveni pianistei Luiza Borac, care și-a construit o frumoasă carieră internațională și este un mare promotor al lucrărilor lui Enescu peste hotare. În 2007, albumul său Complete Piano Works by George Enescu a obținut BBC Music Award pentru cel mai bun CD de muzică instrumentală al anului, dintr-o selecție de 1500 de CD-uri.

 

Artista va interpreta – alături de Orchestra Națională Radio – și celebrul Concert în la minor pentru pian şi orchestră, semnat de Edvard Grieg. Compozitorul norvegian și-a creat singurul său concert de pian la doar 24 de ani. Lucrarea inspirată și de folclorul norvegian avea să devină una dintre cele mai apreciate compoziții de acest gen compuse vreodată. Printre cele peste 30 de premii internaționale obținute de Luiza Borac se numără premiul I și premiul publicului la Edvard Grieg International Piano Competition – Oslo și premiul I la Mendelssohn Piano Competition – Berlin.

 

În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio, veți asculta Simfonia nr. 7, creație ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvořák. Premiera absolută a lucrării a avut loc în 1885, într-o cunoscută sală de concerte din Londra, cu Dvořák însuși la pupitrul dirijoral. Puțini sunt cei care știu că, pe lângă dragostea sa pentru muzică, compozitorul ceh era extrem de pasionat de… trenuri! Simfonia a 7-a a fost inspirată de una dintre plimbările sale – zilnice! – la gara de Praga și lucrarea cuprinde sentimentele compozitorului pentru țara sa natală, aflată într-o perioadă de schimbări și lupte politice.

 

Întregul concert se va derula sub bagheta dirijorului Rossen Gergov, aflat pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Cu un repertoriu variat, de la Mozart la lucrări contemporane, dedicat atât muzicii simfonice, cât și operei, Rossen Gergov a ocupat poziția de dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bulgare. Printre orchestrele importante pe care le-a dirijat recent se numără Noord Nederlands Orkest (Groningen – Olanda), Filarmonica din Sofia, Orchestra Sinfonica Siciliana, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre (Brazilia), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ș.a.

(din comunicatul SRR)

(sursa foto:istorie-pe-scurt.ro)

257 cititori