Literatura de aziLiteratura de azi
07.10.2015

Buimac pe cinci continente

America nu e o translaţie în spaţiu, ci mai ales o strămutare în timp, un salt peste mai multe decenii, într-o lume şi vreme care – cu toate cele bune şi cele rele ale ei – o precede şi o anunţă pe cea spre care se îndreaptă mai încet Europa, urmată de celelalte continente.

Virgil Nemoianu în Cum poţi să fii român? Variaţiuni pe teme identitare

Editura Spandugino, în parteneriat cu Facultatea de Litere, vă invită joi, 8 octombrie 2015, ora 11:00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere unde va avea loc lansarea a două volume semnate de Virgil Nemoianu: Opere III. Străin prin Europa. Buimac pe cinci continente și Opere IV. Studii şi reflecţii. Literatură –societate – religie.
Cu ocazia acestui eveniment vor lua cuvântul: prof. Mircea Anghelescu, conf. univ. Daniel Cristea-Enache.
 
Teoretician, critic literar și filosof al culturii contemporane românești, Virgil Nemoianu este absolvent al Literelor bucureștene in 1961, devenind membru al Cercului de Stilistică, care era coordonat la acea vreme de către Alexandru Rosetti, Tudor Vianu și Mihai Pop.  Bucurându-se de o carieră stralucită la Catholic University of America (Washington), autorul  a avut de asemenea ocazia să predea la prestigioase  universități, precum: Cambridge, Amsterdam, Cincinnati și Berkeley si să conferențieze  în peste 50 de universităţi din Europa și din America de Nord.
Recent, Universitatea „Babes-Bolyai”, din Cluj-Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iasi, i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
În prezent, Virgil Nemoianu deține funcția de Vicepreședinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată și este membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor si Cercetătorilor Literari din Statele Unite.
Virgil-Nemoianu-2-e1380875393938
(din comunicatul Editurii Spandugino)