Odilia RoşianuOdilia Roşianu
15.04.2019

Bojdeuca lui Creangă, la aniversare

Poate nu întâmplător, vârsta primei case memoriale din țara noastră – Bojdeuca lui Creangă – este doar cu câteva luni mai mare decât a României.

Situată pe strada Simion Bărnuţiu nr. 4, din Iaşi, Casa Memorială „Ion Creangă” a fost inaugurată pe 15 aprilie 1918 și în interiorul ei sunt expuse cărţi, fotografii şi documente, care încearcă să recreeze, pentru noi, viaţa lui Ion Creangă pe când a fost şcolar, preot şi învăţător, scriitor, „Bucoavna” – unul dintre primele abecedare; aici putem regăsi fotografia originală a scriitorului, manuale didactice originale, redactate de Ion Creangă, colecţia revistei „Convorbiri literare”, 1867-1889, în care Ion Creangă şi-a publicat opera, alte documente ale lui şi ale familiei.

Primul Muzeu memorial din România – Bojdeuca din Țicău – s-a înființat și ca un omagiu adus celor două mari personalităţi ale literaturii neamului: Creangă şi Eminescu, luând în considerare că cel din urmă a fost găzduit aici de bunul său prieten.

La Bojdeuca „Ion Creangă” se organizează anual patru sărbători devenite tradiţionale: 2 ianuarie – ziua înmormântării scriitorului; 1 martie – ziua de naştere a lui Ion Creangă; 14 -15 aprilie –„ Zilele Bojdeucii”, aniversarea inaugurării primului muzeu memorial literar din România; şi 31 decembrie – ziua morţii scriitorului –, „Colinde la Bojdeucă”.

Cu bucurie, trebuie să menționăm că Bojdeuca „Ion Creangă” este cel mai vizitat muzeu din Iaşi, având aproximativ 100.000 de vizitatori anual. Oricum, sperăm ca și cititorii revistei Literatura de azi să se afle cât mai curând în curtea acestei case care reprezintă o suflare literară, de neuitat.

Prețul de vizitare (3 lei) este mai mult decât simbolic și în niciun caz nu acoperă cheltuielile de întreținere ale muzeului și împrejurimilor.

(sursa foto: youtube.com)