Odilia RoşianuOdilia Roşianu
28.12.2017

Povestea salatei boeuf

Tronează pe mesele noastre de Crăciun sau de Anul Nou și nu cred că există vreun român care să nu știe rețeta acestui fel de mâncare. Mai mult, am auzit de multe ori că este ceva specific românesc.

Ajunsese să fie făcută cu parizer în anii 80, dar nu ar fi renunțat nimeni la ea. Cartofi erau, murăturile odihneau în balcoanele majorității compatrioților noștri, măsline mai prindeai după o coadă de câteva ore; e-adevărat, carnea de vacă putea fi o problemă, dar inventivitatea nu ne-a lipsit niciodată.

Numele ei sugerează că ar fi fost inventată de francezi și mândria apartenenței noastre la marea latinitate ne-a determinat să și credem în această proveniență, deși ea este falsă. Pentru că, dragi cititori, salata boeuf a fost inventată în… Rusia.

După 1860, a fost inaugurat restaurantul Hermitage din Moscova, iar acesta a devenit locul unde veneau toți aristocrații moscoviți sau din St. Petersburg pentru a gusta un produs rafinat pus la dispoziție de patronul Lucien Olivier – „Vânat în maioneză”. Carnea fiartă de vânat, carnea de prepeliță, crabul și caviarul erau amestecate și decorate cu felii de ou, maioneză, cartofi fierți și castraveți murați. Salata a fost numită apoi „Olivier” sau „a la russe” (rusească).

Creatorul nu a dezvăluit niciodată secretele rețetei; astfel că, în 1883, la moartea lui prematură (avea 45 de ani), a dispărut cu totul speranța că oamenii se vor mai putea bucura de originala lui invenție culinară.

Ispita însă a fost mult prea mare pentru ca să nu se încerce reconstituiri ale multiubitei salate cu maioneză. Au început să circule tot felul de amestecuri despre care se spunea că sunt „originale”, deși ele conțineau, pe lângă ingrediente utilizate de Olivier, multe componente care nu se găsiseră niciodată în formula inițială. Inclusiv acum există o multitudine de rețete urmate de tot atâtea gospodine. Trebuie să recunoaștem însă că ceea ce autorul salatei a considerat obligatoriu – cartofii, castraveții murați, maioneza – s-a păstrat, necontestate de vreun bucătar.

Asta este istoria salatei boeuf. Sunt sigură că o veți aprecia și mai mult acum, după ce a devenit personaj al unei povești. 🙂

(sursa foto: retetecalamama.ro)

19.158 cititori