Andrei Cornea, cu volumul Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertății, eseu (Humanitas, 2014) este câștigătorul premiului PEN Club România acordat azi, în cadrul Târgului Gaudeamus 2015.
„Împotriva «visului diurn» al libertăţii, cum îl numeşte atât de frumos Andrei Cornea – visele diurne sunt cele visate cu ochii deschişi de o mână de oameni –, cartea Miracolul propune o meditaţie rece şi dură pe tema libertăţii: oamenii s-au născut mai degrabă în lanţuri şi nimic nu dovedeşte că cei mai mulţi ar dori să scape de ele; nu rezultă de nicăieri că pe corabia istoriei s-ar fi îmbarcat o specie care navighează neabătut către ţărmul libertăţii; nimic nu ne garantează că, după un episod al «eliberării», nu urmează unul al căderii într-o formă mai dură, mai cinică sau mai subtilă a sclaviei.“ (Gabriel Liiceanu)
Andrei Cornea s- a născut în 1952. Licenţă în istoria şi teoria artei la Academia de Arte Frumoase (1976). Licenţă în filologie clasică la Uni –
ver sitatea din Bucureşti (1980). Doctorat în filologie clasică la Universitatea din Bucureşti (1994). Muzeograf la Muzeul Naţional de Artă
(1976–1987). Cercetător la Institutul de Istorie a Artei (1987–1990), iarîntre 1990 şi 2006, la Institutul de Studii Orientale „Sergiu Al- George“.În prezent, profesor la Universitatea din Bucureşti.
Atunci când – nu prea des, recunosc – mi se întâmplă să mă deştept puţin şi unele dintre visele de zi să se destrame, ceea ce nu încetează a mă surprinde este făptura excepţională a libertăţii, atâta cât există, unde există şi când există. Totodată, invers de cum mi se părea pe când visam cu ochii deschişi, acum servitutea, întrupată în conformism, servilism, resentiment, autoamăgire, etnocentrism, tirania ideilor fixe mi se înfăţişează drept regulă şi fiind în ordinea normalităţii omului; în schimb, mă uimeşte faptul că uneori, fie şi anevoie, destul de rar şi numai pentru un scurt răstimp, independenţa, toleranţa, adevărul şi mai ales libertatea – se întâmplă să mai şi biruie. Dar, chiar şi atunci, victoria ei e de scurtă durată şi adesea scump plătită cu compromisuri. (fragment din volumul premiat)
***
Revista „Memoria”, „revista gândirii arestate”, nominalizată pentru întreaga activitatea, a primit un premiu special acordat de PEN Club România. Este revista Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. A fost înființată după Revoluția din 1989 pentru a constitui un patrimoniu al mărturiei suferințelor acestor victime. Este editată de Fundația Culturală Memoria, sub egida Uniunii Scriitorilor din România.