„Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii actori”, iar pe această mare scenă cele mai jucate piese sunt ale lui William Shakespeare, în original sau adaptate.
Bardul din Avon avea să influenţeze, în mod definitiv, cultura universală printr-o operă de un romantism de neegalat şi o profunzime nemaiîntâlnită până atunci, mai ales în dramaturgie, şi îi sunt atribuite 38 de piese de teatru, din care 17 comedii, 154 de sonete şi alte 5 poeme.
Opera lui Shakespeare a exercitat o puternică influență asupra scriitorilor români, traducerea operei sale începând cu Petre Carp, în vreme ce poetul Mihai Eminescu va descrie în poezia Cărțile admirația pentru opera sa, declarându-l prieten drag al sufletului meu. O bună parte din piesele neterminate scrise de el poartă amprenta influenței sale. În epoca interbelică, Dragoș Protopopescu, Haig Acterian sau Mihail Sebastian, cel care descrie în Jurnalul său procesul anevoios de traducere a sonetelor lui, vor da un nou imbold receptării lui Shakespeare în România. Printre scriitorii care au recunoscut deschis influența operei sale se numără și dramaturgul Marin Sorescu, autorul piesei Vărul Shakespeare, poetul Vasile Voiculescu, autorul unui volum de sonete intitulat, Ultimele sonete închipuite ale lui William Shakespeare, dar și Eugen Ionescu, cu piesa Macbett. Dramele sale au fost montate de mari regizori de teatru români, din perioada 1870 până în zilele noastre, printre acestea fiind foarte importante punerile în scenă ale lui Liviu Ciulei, Alexandru Darie, Radu Afrim, Cătălina Buzoianu, Ion Sapdaru, Vlad Mugur sau Beatrice Bleonț.
În perioada 14-23 aprilie, la Craiova, va avea loc Festivalul Internaţional Shakespeare, destinat culturii teatrale mondiale, cotat, de către specialiști, drept unul dintre cele mai importante din întreaga lume. Ediţia din acest an reunește 46 de evenimente cu mari actori, regizori, critici și companii de teatru din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoția și SUA. Printre participanți vom regăsi: Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu “Richard III” în regia lui Thomas Ostermeier (marea revelaţie a Festivalului de la Avignon din 2015), Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu “Hamlet”, în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu “Comedia erorilor” în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu “Hamlet” realizat de Kelly Hunter sau Compania A & M Production din Africa de Sud, cu spectacolul „Hamlet”, realizat de Fred Abrahamse.
***
XXXV
Nu te căi de ce-ai făcut: şi spinii
Tot roze sunt, izvoarele-au nămol,
Eclipsa-i somnul trândav al luminii,
Laleaua dă omizilor obol.
Vezi, úmbrele-s ursite fiecărui:
La fel şi eu, prin rugă îndulcind
Păcatul trupului, greşesc, dar stărui
De alt păcat mai greu să te desprind,
Fiindcă-ţi sunt ispitelor izvor…
În mine însumi lupt; ne’nduplecat
Judecător al desfrânării, or
Al dulcii necredinţe avocat
Corupt: furat, dar hoţului complice,
Sunt păgubaşul vinovat, s-ar zice.
(traducere Radu Ştefănescu)
Imagine de pe iola-shakespearesisonetelesale.blogspot.com