Odilia RoşianuOdilia Roşianu
03.03.2016

La mulți ani, scriitorule!

Scriitorul ne pune la dispoziţie partitura, iar cititorul este solistul care execută bucata muzicală.

William Ospina

Cineva spunea că scriitorul este prietenul nostru cel mai bun. El este cel care reușește să ne dea sute de alte vieți, să ne scoată din banalul cotidian, să creeze lumi imaginare, să ne liniștească sau să furnizeze frământări independente de supărările personale, să fie alături de noi în momentele cele mai grele. Indiferent cât îi este (sau i-a fost) lui de dificil. De aceea, o zi a scriitorului este, inevitabil, și o zi a cititorului.

Pe 3 martie 1986 se hotăra sărbătorirea Zilei Mondiale a Scriitorilor – un moment care celebrează mintea și sufletul, dar, în aceeași măsură, și libertatea de a gândi. A fost stabilită în cadrul celui de-al 48-lea Congres internațional PEN Club, organizația internațională a scriitorilor.

Ideea de a crea această organizaţie a apărut în 1921, la Londra, și a aparţinut britanicei Catherine Amy Dawson-Scott, poetă, dramaturg şi activist pentru pace, iar primul preşedinte a fost celebrul romancier John Galsworthy. Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw sau H.G. Wells sunt doar câțiva dintre membrii de-atunci ai asociației.

john-galsworthy-1

John Galsworthy, primul președinte PEN Club (sursa foto: thefamouspeople.com)

România interbelică, extrem de racordată la evenimentele și acțiunile europene, a răspuns relativ prompt acestui demers, iar PEN Clubul Român a fost înfiinţat în 1923, printre iniţiatori aflându-se Liviu Rebreanu. Evenimentele care au urmat, dar şi instaurarea regimului comunist, i-au întrerupt activitatea până în anul 1964, când a existat din nou, însă doar la nivel formal. Renaşterea clubului s-a realizat în 1990. Ana Blandiana a devenit, atunci, conducătorul clubului din România şi a încercat, în primul rând, să refacă legătura cu marii scriitori aflaţi în exil. În prezentul mandat, președinte al PEN Clubului Român este Magda Cârneci.

Cu toate că numele organizaţiei este dat de iniţialele cuvintelor „Poets, Essayists and Novelists” (Poeţi, eseişti şi romancieri), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatură, de la jurnalişti până la istorici, precum și editori sau traducători, indiferent de naționalitatea, originea etnică, limba, culoarea sau religia lor.

PEN Club este considerată cea mai veche organizaţie neguvernamentală din lume şi a fost creată cu scopul protejării scriitorilor şi a dreptului la liberă expresie. În anul 2010 PEN Club a devenit PEN International, iar în acest moment, pe glob, există aproximativ 145 de centre PEN, majoritatea extraeuropene.

PEN_International_logo

La început de primăvară, de renaștere a naturii, a sufletului și a speranțelor, să le spunem „La mulți ani!” scriitorilor din toată lumea, cu speranța că, într-adevăr, ei vor fi lăsați să creeze liber, iar singura cenzură, acceptată la unison de scriitori și cititori, să fie cea a talentului, a valorii, a adevărului.

Imagine cover de pe bialog.ro