Literatura de aziLiteratura de azi
24.06.2016

La Blouse Roumaine

Doi elevi la şcoala de arte frumoase, deveniţi apoi prieteni: Henri Matisse şi Theodor Pallady. Și o discuţie care avea să aducă în atenţia pictorului fovist, Matisse, o bluză diafană, frumoasă şi misterioasă: Ia Românească. Pallady îi dăruia lui Matisse câteva ii, iar acesta, puternic impresionat, avea să păstreze elemente din portul nostru popular în mai multe tablouri. Tabloul „La Blouse Roumaine”, care astăzi poate fi văzut la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Centre Pompidou, a fost terminat în 1940, după şase luni de muncă și tot atunci a devenit simbolul unei mişcări artistice universale. După 40 de ani, creatorul de modă Yves Saint Laurent avea să dedice iei româneşti colecţia sa toamnă-iarnă haute couture din 1981.

Bluză purtată de femei, componentă a costumului tradițional românesc, ia este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Împodobită cu broderii în motive populare românești, mai ales la mâneci, pe piept și la gât, aceasta are drept elemente de compoziţie: umărul (cusătura ce unește mâneca de părțile din față și spate ale iei), încrețulaltița (bandă lată, bogat decorată pe mânecă care este elementul definitoriu al modelului și care nu se repetă în nici o altă parte a iei), râurile (benzi drepte sau oblice pe piept și mâneci) și bibilurile sau cheițele (cusături de îmbinare a bucăților de material).

24 iunie, începând cu anul 2013, este recunoscută ca Ziua Internaţională a Iei, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”. Și multe femei vor celebra sărbătoarea îmbrăcând frumoasa ie românească.

(imagine de pe henrimatisse.net)